Let op de tussenmaanden bij WBSO-aanvragen!

19 mei 2017 | Door redactie

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve organisaties in Nederland. Als uw organisatie daarvan gebruik wil maken, houd er dan rekening mee dat de aanvraag altijd één maand voorafgaand aan de start van de werkzaamheden binnen moet zijn bij RVO.nl. Een aanvraag voor de werkzaamheden die op 1 juli starten, moet u dus uiterlijk 31 mei ingediend hebben.

Een WBSO-aanvraag (tool) loopt altijd via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Organisaties mogen maximaal drie keer per jaar een aanvraag indienen voor de WBSO. Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’er) is er geen maximum. Als zelfstandige krijgt u een vaste aftrek voor S&O (tool). Voor zelfstandigen geldt een aparte regeling, want zij mogen tot en met 30 september WBSO-aanvragen indienen. Er moet dan wel zijn voldaan aan het minimaal vereiste aantal Research & Development-uren (500 per jaar). Daarnaast is er nog een extra tegemoetkoming voor starters.

Met WBSO loonkosten en andere kosten verlagen

Door middel van een WBSO-aanvraag kunt u e loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-projecten verlagen. In 2017 is het budget voor de regeling € 1.205 miljoen. Het voordeel van de regeling verrekent u in de aangifte van de loonheffing of met uw inkomstenbelasting, als u een zzp’er bent. Om het voordeelpercentage voor alle R&D-kosten te berekenen hanteert de RVO twee schijven:

  • Het tarief voor de eerste schijf is 32%. Dit geldt voor de R&D-kosten en uitgaven tot € 350.000,-. Voor starters ligt het percentage wat hoger, namelijk op 40%.
  • Voor alle kosten boven € 350.000,- is het tarief 16%.