Na 2018 is er ook nog EFSI-subsidie

16 juni 2016 | Door redactie

De voorzitter van de Europese Commissie heeft onlangs bekendgemaakt dat hij het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) na 2018 wil verlengen. Het EFSI vormt op dit moment de kern van het investeringsplan van de Commissie.

De overheid ziet graag dat ondernemingen, groot of klein, lokaal of internationaal, bezig zijn met innovatie. Er zijn allerlei regelingen (tool) en fondsen die investeringen in innovaties stimuleren, waaronder het EFSI. Dit fonds was bij aanvang opgebouwd uit een bedrag van € 16 miljard uit de EU-begroting voor garanties en € 5 miljard van de Europese Investeringsbank (EIB). De Europese Investeringsbank (EIB)-groep is verantwoordelijk voor het beheer van het EFSI.

EFSI-activiteiten stimuleren

Nagenoeg 150.000 kleine en middelgrote ondernemingen hebben op dit moment al via het EFSI toegang tot financiering gekregen. Europa wil EFSI-activiteiten echter nog meer stimuleren. Er is in het bijzonder aandacht voor lidstaten die op dit gebied achtergebleven zijn. Het Netherlands Investment Agency for EFSI (NIA) geeft informatie over de doelstellingen van het EFSI en de manier waarop u van dit fonds gebruik kunt maken. Nederlandse projecten moeten hierdoor beter aansluiten op het EFSI.