NBA-kennisgroep brengt digitalisering accountancy in kaart

De technologie in de financiële wereld staat niet stil. Om in kaart te brengen welke veranderingen deze technologie voor accountants betekenen, heeft de nieuwe kennisgroep van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie voor accountants (NBA) in kaart gebracht hoe het technologielandschap in de financiële wereld eruit ziet.

17 december 2018 | Door redactie

Ook accountants zetten de nieuwste digitale technieken in voor het efficiënter uitvoeren van hun werkzaamheden. Een van de doelstellingen van de onlangs opgerichte werkgroep van de NBA, kennisgroep Accountech, is het in kaart brengen van de huidige stand van zaken van de digitalisering onder accountantskantoren. Daarbij viel het in eerste instantie op dat een aantal digitale ontwikkelingen in het bedrijfsleven al volop gebruikt worden, terwijl het segment van de mkb-accountant aangeeft dat deze groep nog weinig merkt van deze vernieuwingen.

Landschap in kaart gebracht met drie horizonnen

De digitale ontwikkeling is in kaart gebracht door in te zoomen op drie horizonnen. In de eerste horizon is de al bestaande en gebruikte technologie in kaart gebracht. De tweede laat zien welke technologie al wel bestaat, maar nog niet in de dagelijkse praktijk door de (hele) beroepsgroep een rol speelt. Nieuwe technologie die wel beschikbaar is maar nog niet door accountants wordt ingezet, vormt de derde horizon. Er is bij deze rangschikking uitgegaan van drie groepen: het bedrijfsleven, grote kantoren en middelgrote tot kleine kantoren. Uit deze landschapskaart wordt duidelijk dat grote kantoren al inzetten op bijvoorbeeld data-analye (tools) en processing, maar mkb-accountants hier nog niet mee werken.