Nog sneller betalen met Instant Payments vanaf 2019

18 mei 2018 | Door redactie

De grote Nederlandse banken werken samen aan de introductie van zogenoemde Instant Payments voor real-time eurobetalingen. De uitrol van de pilot start in 2019. Naar verwachting zal het aantal transacties snel toenemen.

Naast het beschikken over veilige en goede (online) betaalmethoden (tool) is ook de mogelijkheid om snel geld over te kunnen boeken belangrijk voor organisaties. Betalingen (tool) via internetbankieren nemen op dit moment een paar uur in beslag als uw organisatie een bankrekening (tool) aanhoudt bij een andere bank dan de ontvanger. Vanaf begin 2019 introduceren verschillende Nederlandse banken de mogelijkheid om geld binnen 5 seconden over te boeken op een andere rekening.

Voordelen van Instant Payments

Kenmerkend voor de nieuwe betaalmethode is niet alleen dat de overboeking binnen 5 seconden plaatsvindt, maar ook dat er 24 uur per dag en 7 dagen van de week geld overgemaakt kan worden, waar banken nu op feestdagen (tool) en in weekends nog gesloten zijn. Ook handig is dat de betaler een bevestiging krijgt zodra het geld is overgeboekt. Er is geen maximum bedrag vastgesteld voor overboekingen en de veiligheid en betrouwbaarheid van de betalingen zullen aan dezelfde hoge eisen voldoen als de huidige infrastructuur voor interbancair euro-betalingsverkeer.

Starten met enkelvoudige boekingen

De pilot start in 2019 met enkelvoudige boekingen. Bij succes en na verloop van tijd moet het mogelijk zijn ook batch-betalingen via Instant Payments te verrichten. Daarmee zal het aantal overboeking snel in volume toenemen. Instant Payments geldt voor eurobetalingen naar en tussen rekeningen van Rabobank, SNS, KNAB, ASNBank, Regio bank en ABN-AMRO. Deze zogenoemde Instant Payments gelden dan voor alle transacties via mobiel en internetbankieren en en het IBAN (tool).

Bijlagen bij dit bericht

Werken met financiële feiten
E-learning | VideoCollege 16 minuten