Ondernemers vinden dat banken te weinig innoveren

14 mei 2019 | Door redactie

Bijna een derde (31%) van Nederlandse mkb’ers denkt dat FinTech-ondernemingen – vaak start-ups die financiële diensten met technologie combineren – binnen vijf jaar de plek van banken gaan innemen. Daarnaast is zo’n twee derde (68%) van mening dat traditionele banken de laatste vijf jaar te weinig hebben gedaan aan innovatie. Dit blijkt uit recent onderzoek.

Met 84% is de onvrede over het innovatieve vermogen van banken het sterkst in de logistieke sector, gevolgd door de retail met 78%, en de horeca en de zakelijke dienstverlening, beide met een score van 76%. Uit deze cijfers kan worden opgemaakt dat ondernemers veel waarde hechten aan innovatie, niet alleen van bedrijfsprocessen maar ook van bedrijfsfinanciering (e-learning).

Automatisering en tools 

Uit het onderzoek blijkt verder dat 63% van de ondervraagden vindt dat banken met achterhaalde technologieën en systemen werken. Het gevolg daarvan is dat zij niet snel kunnen schakelen met ondernemers. Met behulp van automatisering en tools zou veel tijd kunnen worden bespaard bij kredietaanvragen.

Online tools maken betere inschattingen 

Volgens het onderzoek heeft de meerderheid van de ondervraagde ondernemers vertrouwen in digitale hulpmiddelen. 53% is zelfs van mening dat online tools betere risico-inschattingen maken dan medewerkers van banken.

Nog geen goed alternatief voor banken 

Ondanks het vertrouwen in de toekomst van FinTech-ondernemingen ziet maar liefst driekwart van de ondervraagden op dit moment nog geen goed alternatief voor banken op het gebied van financiële dienstverlening aan ondernemers. Dat is vooral het geval onder ondernemers werkzaam in de zakelijke dienstverlening (77%).

Toegang tot alternatieve financieringsmogelijkheden 

Het onderzoek onder 1.059 Nederlandse mkb’ers is uitgevoerd door  October, een platform voor mkb-financiering in continentaal Europa. October Nederland is een van de oprichters van de Stichting MKB-Financiering, die als doel heeft de toegang tot non-bancaire financieringsmogelijkheden (tool) voor ondernemers te verbeteren.