Onzekerheden bij zakelijke dienstverleners in het mkb

16 november 2021 | Door redactie

Uit onderzoek onder mkb-ondernemingen in de zakelijke dienstverlening blijkt dat er op het gebied van personeelstekorten en de terugbetaling van de NOW-subsidie onzekerheden zijn. Uit hetzelfde kwartaalonderzoek blijkt ook dat digitalisering geen prioriteit heeft bij de zakelijke dienstverleners.

Het derde kwartaal was positief voor zakelijke dienstverleners, blijkt uit het kwartaalonderzoek van Teamleader, waaraan ruim 300 Nederlandse mkb-ondernemers deelnamen. Zo steeg bij maar liefst 44% van de zakelijke dienstverleners de omzet ten opzichte van het tweede kwartaal. Toch is 79% van de ondernemingen die NOW-subsidie heeft ontvangen huiverig dat zij door het terugbetalen van de overheidssteun het toch nog moeilijk kunnen krijgen.

Werken op afstand

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de ondernemers kampt met een tekort aan arbeidskrachten en geeft 84% van hen aan dat dit verdere groei in de weg staat. Toch zien bijna twee op de drie mkb-ondernemingen in de zakelijke dienstverlening de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zo nam maar liefst 65% in het derde kwartaal nieuwe werknemers aan, een stijging van 27% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook het komende halfjaar verwacht ruim een derde van de ondernemingen nieuw personeel aan te nemen. Er zijn op dit moment forse personeelstekorten: 63% heeft nu minimaal één vacature openstaan. Ook is het personeelsverloop volgens drie op de tien ondernemers hoger dan normaal. Ruim driekwart van de ondernemingen met een personeelstekort is daarom bereid mensen aan te nemen die niet helemaal voldoen aan de gestelde vacature-eisen. Om nieuw personeel aan te trekken, wordt onder andere het volgende geboden:

  • werken op afstand (64%);
  • betere secundaire arbeidsvoorwaarden (62%);
  • het bieden van een hoger salaris (55%).

Weinig investeringen in digitalisering

Bij bijna een derde van de zakelijke dienstverleners in het mkb ligt de focus het komende kwartaal op de bedrijfscontinuïteit en het aanvullen van financiële buffers. Andere ondernemingen richten zich vooral op de werving van nieuw personeel (12%) en op reclame en marketing (12%). Innovatie heeft nauwelijks prioriteit. Slechts één op de tien ondernemingen geeft aan zich te gaan richten op digitalisering en een data-gedreven bedrijfsvoering. Hoewel bijna drie op de tien ondernemingen in het afgelopen jaar hiervoor budget hebben vrijgemaakt, zegt 19% nu hierin juist minder te investeren. Teamleader is van mening dat investeren in digitalisering juist wel van belang is voor een duurzame groei op de lange termijn.