Oproep: leg ook lokale regelgeving langs mkb-meetlat

9 maart 2020 | Door redactie

Traag draaiende ambtelijke molens zijn het schrikbeeld van iedere ondernemer. Mede daarom onderwerpt de Rijksoverheid nieuwe wetten inmiddels aan de 'mkb-toets', om te zien of de regels ook werkbaar zijn voor kleinere ondernemingen. Maar lokale regels kunnen ook hinderen. Daarom wil MKB-Nederland een mkb-toets in elke gemeente.

Regeldruk scoort steevast hoog in de lijstjes met ergernissen van ondernemers. Veiligheidskleppen die nergens voor nodig zijn of zelfs regels die elkaar tegenspreken. Uit een onderzoek van Hogeschool Saxion bleek onlangs nog dat ondernemers regelgeving nog vaak onduidelijk vinden. Of niet zinvol.

Panels van ondernemers denken mee over regels

De overheid ziet ook wel dat te veel betuttelende bureaucratie ondernemers alleen maar afremt, en probeert dan ook al tijden te snoeien in het regelwoud. Zo is er eerder al een mkb-toets opgetuigd. Daarbij wordt de mening van panels ondernemers gevraagd over nieuwe wetgeving, nog vóór die wordt gepresenteerd. Ook het huidige kabinet heeft het verminderen van regeldruk als speerpunt. Ondernemers in het mkb moeten ‘merkbaar’ meer lucht krijgen om te ondernemen.
Nu de landelijke mkb-toets op de rit staat, is het volgens MKB-Nederland tijd om door te pakken. De ondernemersorganisatie heeft daarom alle gemeenten aangeschreven en opgeroepen om binnen een jaar ook een mkb-toets op te zetten. Niet alleen omdat het lokale mkb werkgelegenheid levert waar de gemeente zuinig op zou moeten zijn, aldus MKB-Nederland. De organisatie doet ook een beroep op welbegrepen eigenbelang: ‘Het vergroot bovendien het draagvlak voor beleid als je ondernemers er vroegtijdig bij betrekt.’

Stappenplan voor lokale mkb-toets

Om te voorkomen dat elke gemeente apart het wiel gaat zitten uitvinden, heeft MKB-Nederland ook een handreiking (pdf) meegestuurd voor hoe zo’n toets er dan uit moet zien. Daarin zit ook een stappenplan, met bijvoorbeeld de aanbeveling dat er één centraal aanspreekpunt moet zijn dat de toetsen regelt.
Bij nieuwe regelgeving die ‘naar verwachting significante gevolgen heeft voor het mkb’ zou elke gemeente een mkb-toets moeten doen. Een representatief panel van lokale ondernemers denkt dan mee over de nieuwe regels en vertellen waar eventueel nog knelpunten zitten voor de praktijk. De beleidsmakers geven vervolgens bij de invoering aan wat er precies met die input is gedaan.