Organisaties steken meer geld in research & development

1 november 2017 | Door redactie

Dit jaar zijn de bedragen die Nederlandse organisaties investeren in onderzoek en ontwikkeling flink toegenomen, namelijk tot 4,3 procent van de omzet. Sinds 2012 besteedden organisaties niet meer zoveel geld aan hun ‘research & development’ (R&D).

Volgens de Erasmus Universiteit, die de cijfers vandaag publiceerde, stegen ook de investeringen in ICT naar 4,8 procent van de omzet. Sinds 2009 is deze investering niet meer zo hoog geweest. Volgens de universiteit zijn het niet alleen de gunstige economische omstandigheden en vooruitzichten die de bereidheid vergroten om te investeren in innovatie. De noodzaak daartoe is ook relatief groot. Onder meer de opkomst van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotisering, internet of things, cloud computing en 3d-printen nopen organisaties tot grotere investeringen.

Wijzigingen op R&D-gebied voor organisaties

Voor organisaties die gebruik willen maken van faciliteiten om voordeliger R&D-activiteiten te ontplooien, veranderen er volgend jaar een aantal zaken. Organisaties die een subsidieaanvraag voor de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) willen indienen, kunnen dit tot 1 januari 2018 nog op twee manieren doen: via het online aanvraagprogramma of offline via een te downloaden programma. Vanaf volgend jaar wordt de aanvraagprocedure via RVO.nl vereenvoudigd.
Daar staat tegenover dat innovaties die met behulp van de innovatiebox worden ontplooid, tegen een hoger tarief belast zullen worden. Het nieuwe tarief wordt 7 procent in plaats van 5 procent. De doorrekening van het Centraal Planbureau toont aan dat dit voor organisaties een lastenverzwaring tot gevolg heeft van € 0,1 miljard. Een praktisch overzicht van de overige fiscale innovatieregelingen vindt u hier (tools).