Overstappen naar andere cloudaanbieder vaak moeilijk

13 september 2022 | Door redactie

Het is voor gebruikers van zakelijke clouddiensten moeilijk om van aanbieder te wisselen, zo blijkt uit een marktstudie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook zijn clouddiensten van verschillende aanbieders niet altijd even goed te combineren. De toezichthouder pleit daarom voor aanpassing van Europese regels om zo concurrentie te stimuleren.

De Europese Data Act moet het voor gebruikers makkelijker maken om te wisselen van cloudaanbieder. Volgens de ACM is dat echter nog niet genoeg voor een goed werkende markt en stelt daarom aanpassingen in de ontwerpversie van de Data Act voor. Volgens de toezichthouder moet het makkelijker worden voor gebruikers om verschillende clouddiensten (infographic) flexibel met elkaar te combineren. Ondernemingen worden dan in staat gesteld om clouddiensten van verschillende aanbieders af te nemen en krijgen dan de dienstverlening die het beste bij hen past, tegen een gunstige prijs. Daarnaast wordt het makkelijker voor nieuwe aanbieders van clouddiensten om tot de markt toe te treden.

ACM onderzoekt overstapdrempels

Cloudaanbieders ontmoedigen het overstappen naar andere aanbieders door bijvoorbeeld hoge vergoedingen te vragen voor dataverplaatsing. Daarnaast zijn de clouddiensten van één aanbieder vaak zo met elkaar verweven dat het technisch moeilijk wordt om over te stappen naar een andere aanbieder. De ACM gaat de komende maanden onderzoeken in welke mate overstapdrempels, zoals uitstaptarieven, concurrentieproblemen veroorzaken en hoe deze het beste kunnen worden aangepakt, op basis van de mededingingsregels of andere instrumenten, zoals de Digital Markets Act (DMA) of de aankomende Data Act.

Digitalisering van bedrijfsprocessen

Door clouddiensten kunnen ondernemingen ICT-diensten gebruiken zonder te hoeven investeren in apparatuur, software en personeel. Cloudaanbieders spelen dus een belangrijke rol bij innovatie en het digitaliseren van bedrijfsprocessen. Daarbij wordt verwerking en data-analyse steeds belangrijker. Het Nederlandse bedrijfsleven is een van de koplopers op het gebied van clouddiensten. In 2021 maakte 65% van de Nederlandse ondernemingen gebruik van clouddiensten. Het Europese gemiddelde is 41%.