R&D-aftrek moet innoveren stimuleren

12 oktober 2011 | Door redactie

Investeert u in de ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten, dan kunt u vanaf volgende jaar profiteren van een extra aftrek van 40% van het bedrag van de investering. De loonkosten mag u daarbij echter niet meetellen. De overheid probeert met deze nieuwe Research & Development aftrek (RDA) innoveren in Nederland aantrekkelijker te maken.

Deze nieuwe regeling komt in de plaats van bestaande subsidies voor innovatie. De RDA is een extra aftrekpost op de winst van uw onderneming, maar gaat niet gelden voor de loonkosten van de werknemer die betrokken is bij ontwikkeling van de nieuwe producten. Voor deze loonkosten kunt u nog wel een tegemoetkoming krijgen via de afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven dat het percentage van de aftrek in 2012 waarschijnlijk 40% zal bedragen. Uitgaande van een tarief van 25% in de vennootschapsbelasting betekent dit voor uw bv een voordeel van 10%. In de inkomstenbelasting is dit afhankelijk van het belastingtarief dat u betaalt.

RDA-beschikking

De komende jaren gaat het budget voor de RDA nog verder stijgen naar € 500 miljoen in 2014, waardoor mogelijk het percentage van de aftrek nog verder zal stijgen. De uitvoering van de regeling zal gedeeltelijk in handen komen van Agentschap NL. Naast de S&O- verklaring, die vereist is voor de afdrachtvermindering voor S&O, zal Agentschap NL ook de hoogte van de investering voor Research & Development bepalen. Agentschap NL neemt van dit bedrag het percentage van de aftrek en legt dit vast in een RDA-beschikking. U kunt het bedrag van deze beschikking in aftrek brengen op uw behaalde (fiscale) winst.