Recordbedrag aan FinTech-investeringen in 2021

21 februari 2022 | Door redactie

Afgelopen jaar werd in Europa een recordbedrag van $ 77 miljard geïnvesteerd in FinTech. Dit komt vooral door veel fusies en overnames. In Nederland meldden afgelopen jaar 18 FinTech-startups zich bij De Nederlandsche Bank (DNB) voor een vergunning voor het op de markt brengen van cryptodiensten. Dit meldt KPMG op basis van onderzoek.

De grootste overnames en fusies vonden plaats in de eerste helft van 2021. Investeringen in betaalondernemingen bleven afgelopen jaar ook onverminderd populair. Ook was er afgelopen jaar meer aandacht voor digitale valuta en eigendomsbewijzen (NFT’s). Volgens KPMG zullen de grote investeringen in cryptodienstverleners leiden tot toenemende druk voor meer wet- en regelgeving voor ondernemingen die handelen in digitale valuta.

Fusies en overnames

Het totaal aantal deals in de wereldwijde FinTech-markt kwam afgelopen jaar uit op 5.684. In 2020 waren er 3.674 fusies en overnames. In een jaar tijd is dus een behoorlijke groei te zien. De wereldwijde investeringen in 2021 bedroegen $ 210 miljard waarbij betaaldiensten, blockchaintechnologie, cryptovaluta, FinTech in verzekeringen en duurzaamheid de belangrijkste investeringsdomeinen zijn, zo is te lezen in het FinTech Pulse rapport 2021 (pdf) van KPMG.

Innovatieve technologie

FinTech-ondernemingen combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie en kunnen snel online krediet verstrekken aan veel ondernemers. FinTech-ondernemingen worden gezien aanvullingen of alternatieven voor vermogensbeheerders, verzekeraars en banken. Zo'n 31% van de Nederlandse mkb-ondernemers verwacht dat FinTech-ondernemingen binnen vijf jaar de positie van banken overnemen. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-financieringsplatform October, een platform voor mkb-financiering in continentaal Europa. Uit datzelfde onderzoek komt ook naar voren dat 63% van de ondervraagden vindt dat banken met achterhaalde technologieën en systemen werken. Daardoor kunnen zij niet snel schakelen met ondernemers, aldus de respondenten.