Recordbedrag innovatie-investeringen dankzij WBSO

27 mei 2024 | Door redactie

Nederlandse ondernemingen investeerden in 2023 voor een recordbedrag in nieuwe innovatieve technologie, met steun vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). In totaal is in 2023 voor € 8,7 miljard geïnvesteerd. Dit is te lezen in het WBSO-jaarverslag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Als een onderneming zich bezighoudt met speur- en ontwikkelingswerk (S&O), kan een beroep worden gedaan op de rijksoverheid. De WBSO (tool) wordt gezien als de belangrijkste subsidieregeling voor innovatie in Nederland. Innovatieve ondernemingen kunnen via de WBSO korting krijgen op (loon)kosten en uitgaven aan S&O. Dankzij de WBSO hoeven ondernemingen minder loonheffingen af te dragen over het loon van de werknemers die zich bezighouden met S&O.

Artificial intelligence en energiematerialen

De € 8,7 miljard van 2023 is een stijging van bijna € 500 miljoen ten opzichte van de vorige recordscore in 2022. Populaire technologieën in 2023 waren:

In het jaarverslag 'Focus op research & development - de WBSO in 2023' (pdf) is te lezen dat het bedrag aan innovatieprojecten voor € 5 miljard bestaat uit loonkosten en voor € 3,7 miljard uit niet-loonkosten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de WBSO-regeling uit namens het ministerie van EZK.

Voordeel in 2024

Het financiële voordeel van de WBSO verloopt via twee schijven. Ondernemingen kunnen in de eerste schijf 32% (van hun S&O-(loon)kosten tot en met € 350.000 aftrekken van de loonbelasting. Voor starters is dit 40%. Komen de S&O-(loon)kosten boven de € 350.000, dan geldt de tweede schijf (16%).