Regeldruk mkb neemt 'schrikbarend' toe

26 oktober 2020 | Door redactie

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland luidt opnieuw de noodklok over het regelwoud waar mkb'ers in verdwalen. Met de in deze kabinetsperiode aangekondigde regels is jaarlijks bijna € 1,2 miljard aan kosten gemoeid, zo heeft de organisatie laten uitzoeken.

‘Overbodige’ en complexe overheidsregels en bureaucratie staan steevast bovenin de lijstjes met ergernissen bij mkb’ers. Niet alleen omdat het tijd, geld en moeite kost om aan regels te voldoen, maar ook omdat het innovatie in het bedrijfsleven zou beknotten.

Vaker ‘mkb-toets’ bij nieuwe wetgeving

Omdat ook bij MKB-Nederland de klachtenstroom aanhoudt heeft de organisatie besloten om onderzoek te doen naar de kosten van de regeldruk. Daarvoor heeft onderzoeksbureau Sira Consulting de memories van toelichting van nieuwe wet- en regelgeving doorgeplozen, vanaf de start van deze kabinetsperiode tot 1 juli 2020. In 40% van de gevallen heeft de wetgever een kostenplaatje aan de regeldruk gehangen en die kosten tellen samen op tot € 1,15 miljard. ‘Schrikbarend’, vindt MKB-Nederland, want ‘de werkelijke stijging is dus nog veel groter’.
Opeenvolgende kabinetten hebben al hun best gedaan om tegemoet te komen aan de roep om te snoeien in het regelwoud. In juli kondigde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken nog aan dat er een jaarlijkse scan komt die de ‘merkbare regeldruk’ bij ondernemingen moet gaan meten. Zij stelde toen in een voortgangsrapportage dat er sinds de start van het huidige kabinet al 50 knelpunten waren aangepakt. Ook wordt er bij nieuwe wetten en regels steeds vaker een ‘mkb-toets’ uitgevoerd. Daarbij oordelen panels van ondernemers vóór de invoering over de uitvoerbaarheid in de praktijk.

‘Regels bederven plezier in ondernemen’

De jaarlijkse scan is mede ingegeven door een recent onderzoek van Saxion Hogeschool, waaruit blijkt dat mkb’ers nog altijd hoorndol worden van ingewikkelde regels. MKB-Nederland heeft zelf ook een poll gehouden onder 600 ondernemers en daarin zegt 79% dat de overheidsverplichtingen ‘redelijk tot veel invloed’ hebben op het plezier in het ondernemen. Met name de regels rondom personeel geven kopzorgen. Zo’n 70% van de ondervraagden zegt dat de regels hen ervan weerhouden om werknemers aan te nemen. MKB-Nederland vindt daarom onder meer dat het volgende kabinet met ‘extra reductiedoelen’ komt. Ook moet ‘één erin, één eruit’ het beleid worden bij nieuwe regels.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten
De groei van uw onderneming
Verdiepingsartikel