ROM’s moeten kleinbedrijf helpen bij digitalisering

25 februari 2020 | Door redactie

Meer dan een derde (36%) van het midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft de bedrijfsvoering niet of nauwelijks gedigitaliseerd. Vooral de kleinste ondernemingen hebben nog een lange weg te gaan, aldus recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). MKB-Nederland heeft de wens uitgesproken dat kleine ondernemers hulp krijgen van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) bij digitalisering.

De mate van digitalisering hangt sterk samen met de grootte van een onderneming, blijkt uit het onderzoek van CBS. Van de grote ondernemingen (500 of meer werknemers) heeft 65% de bedrijfsvoering in hoge mate gedigitaliseerd. Van de kleinste ondernemingen (2 werknemers) is dit maar 24%. Bijna de helft van deze kleine bedrijven geeft aan niet of nauwelijks te zijn gedigitaliseerd.

MKB-Nederland maakt zich zorgen 

Naar aanleiding van het onderzoek van CBS heeft MKB-Nederland aangegeven zich zorgen te maken. Het feit dat kleine ondernemingen niet goed weten hoe ze met data en digitalisering aan de slag moeten gaan, heeft weer effect op hun productiviteit. Volgens MKB-Nederland zouden Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) uitkomst kunnen bieden. Zij zouden als ‘makelaars moeten fungeren tussen de kennis van universiteiten, hogescholen en de toepassing bij kleine ondernemingen’.

Begeleiden van ondernemers

Elke provincie heeft een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij. ROM’s hebben als doel het versterken van de regionale en lokale economie. Een van de taken van ROM’s is het begeleiden van ondernemers in hun bedrijfsvoering.

Van groot belang voor de economie

MKB-Nederland geeft aan dat er al goede voorbeelden zijn van inzet van ROM’s op het gebied van digitalisering. De ondernemersorganisatie noemt het MKB Data Lab, waarbij studenten van Jheronimus Academy of Data Science (JADS) ondernemers in Den Bosch helpen om slim om te gaan met data. MKB-Nederland wil dat deze werkwijze met hulp van de ROM’s snel grootschalig wordt toegepast. Dit is van groot belang voor de Nederlandse economie en daar moet geld voor worden vrijgemaakt, aldus de ondernemersorganisatie.

 

Bijlagen bij dit bericht