Startup-visum voor innovatie van buiten de EU

19 maart 2014 | Door redactie

Het starten van een onderneming in Nederland wordt dit jaar voor innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) een stuk gemakkelijker. Zij hoeven namelijk niet meer bij een onderneming in Nederland in dienst te zijn om hier een eigen onderneming te mogen starten. Zij kunnen voortaan een startup-visum krijgen voor één jaar. Dit maakte staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie onlangs bekend.

Het startup-visum is een jaar geldig en innovatieve ondernemers van buiten de EU moeten binnen deze periode dan ook hun idee omzetten naar een businessplan. Ook moet binnen dit ene jaar de financiering geregeld zijn. Vervolgens kunnen ze in Nederland een onderneming starten. Daarnaast moeten ze een planning aanleveren waarin ze uitgebreid de stappen beschrijven die ze willen ondernemen om het product of idee binnen een jaar op de markt te brengen.  

Wel in eigen levensonderhoud kunnen voorzien

Om in Nederland te mogen ondernemen moeten innovatieve ondernemers een aanvraag doen en duidelijk hun productideeën beschrijven. Ook moeten ze aangeven waarom zij denken dat het product of idee innovatief is.  Het is voor deze groep ondernemers ook mogelijk om als zelfstandige een verblijfsvergunning voor twee jaar aan te vragen. In het eerste jaar moet deze ‘starter’ wel in zijn eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het is namelijk niet de bedoeling dat innovatieve starters een beroep doen op bijvoorbeeld een bijstandsuitkering.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!