Technologie speelt beperkte rol in financiële vacatures

Data-analyse, data-visualisatie, data mining, process mining, robotics en machine learning: kennis van nieuwe technologie wordt voor financials steeds belangrijker. In vacatureteksten voor financials is echter nauwelijks aandacht voor kennis over deze onderwerpen. Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

25 februari 2019 | Door redactie

Ondanks grote vraag naar hoog opgeleide financieel professionals is deze in 2018 – na jaren van forse groei – licht gedaald. De meest gevraagde functies in 2018 waren: assistent accountant, business controller, financial controller, controller en accountant. Aangezien nieuwe technologie steeds meer wordt gebruikt in financiële functies, mag bij het werven van nieuw financieel personeel worden verwacht dat er meer vraag is naar kennis hiervan. In het vierde kwartaal van 2018 werd daar echter maar in 3,2% van alle vacatures naar gevraagd, ten opzichte van 1% in het vierde kwartaal van 2016. Naar expertise op het gebied van traditionele technologie, zoals Excel (tools) en boekhoud- en ERP-pakketten, wordt wel in ruim 30% van alle vacatures gevraagd.

Kennis vooral bij auditors, riskmanagers en business controllers

Binnen de groep financials zijn grote verschillen te zien in de mate waarin naar kennis van nieuwe technologie wordt gevraagd. Bij accountantsfuncties is de vraag met 2% relatief klein. De nadruk ligt daar vooral op persoonlijke vaardigheden. Er is meer vraag naar expertise op het gebied van nieuwe technologie bij vacatures voor auditors (18%), riskmanagers (14%) en business controllers (6%). Inmiddels zijn technologische competenties expliciet opgenomen in het opleidingsprogramma van de meeste financiële opleidingen.

Maatwerkrapportages voor financials

Bovenstaande vacaturetrends zijn gebaseerd op Jobdigger-vacaturedata (www.jobdigger.nl). Samen met de NBA-ledengroep accountants in business heeft Jobdigger maatwerkrapportages ontwikkeld om de markt voor de hoger opgeleide financials inzichtelijk te maken. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan accountants in business, register controllers en de accountancy-sector.