Tweede Kamer stemt over wet voor betaaldiensten (PSD2)

11 september 2018 | Door redactie

De Tweede Kamer stemt dinsdag 11 september over het wetsvoorstel ‘herziene richtlijn betaaldiensten’, ook wel Payment Services Directive (PSD2) genoemd. Tijdens het voorafgaande debat over de wet gingen de vragen vooral over de privacy van de consument en over het delen van betalingsgegevens met ondernemingen.

Door de Europese richtlijn kunnen ook andere partijen dan een eigen bank inzicht krijgen in betaalgegevens van consumenten. Dat mogen ze alleen na toestemming van de rekeninghouder. De privacy van de consument moet daarbij optimaal beschermd zijn, zegt minister Hoekstra van Financiën.

Toestemming nodig voor toegang tot financiële gegevens

Door het wetsvoorstel moeten banken, als de consument daar toestemming voor geeft, ondernemingen voortaan toegang geven tot hun financiële gegevens. Het CDA vindt dat de consument zich goed bewust moet zijn waar hij toestemming voor geeft. De PVV ziet niets in de nieuwe wet en vreest dat grote ondernemingen met betalingsgegevens aan de haal gaan.

Privacy moet zoveel mogelijk gewaarborgd zijn 

Ondernemingen moeten zich naast de wet ook aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) houden. Een aantal Kamerleden diende hiervoor een motie in. Het CDA en D66 pleiten bijvoorbeeld voor een toestemmingsoverzicht voor consumenten. En de PvdA wil dat bankafschrijvingen altijd duidelijk herleidbaar zijn tot een onderneming en transactie. Nu is dat soms onduidelijk en kan dat tot verkeerde afschrijvingen leiden. Als die onopgemerkt blijven kan dat fraude in de hand werken.

Voortgang

Voorbereiding
Raad van State
Tweede Kamer
Eerste Kamer
Bekendmaking