Vragen over: governance bij blockchain

Normaal gesproken registreren centrale partijen, zoals banken, altijd de transacties in het grootboek en ze beheren ze. Dat betekent enerzijds een makkelijk aanspreekpunt voor de gebruikers, anderzijds moet er ook sprake zijn van vertrouwen in deze partijen. Bij blockchain is er een andere vorm van governance. Hoe zit dat?

17 december 2021 | Door redactie

Hoe prettig zo’n aanspreekpunt ook is, een tussenpersoon zorgt altijd voor vertraging, kost geld, en spaart data en macht op in plaats van dat hij die aan de gebruikers geeft. Voor sommige organisaties zou het efficiënter zijn om eigen data te kunnen beheren, daar zelf aan te verdienen en mondiaal te werken in volledige transparantie. Dat kan met blockchain. Die zorgt voor een volledig openbaar toegankelijk transparant grootboek. In plaats van bij een tussenpartij ligt de governance bij een door de community gedeelde gemeenschappelijke set regels (een protocol). Dat protocol bepaalt bij het registreren van een transactie of iets goed is of niet.

Financiële sector druk met innovaties blockchain

Het vertrouwen in grootboeken verhuist bij blockchain dus van centrale tussenpartijen naar een digitale decentrale regelset, een wiskundig protocol. Daardoor zijn er transparante en open omgevingen waarin transacties worden geregistreerd. Een publieke blockchain met een bijbehorend protocol wordt ook wel een trustmachine genoemd. De blockchain geeft vertrouwen in plaats van een tussenpartij. Dankzij een digitale infrastructuur is er een automatisch ingebouwde governance via applicaties. Door de regelsets is er compliance op voorhand: de sets zorgen voor een naleving van wet- en regelgeving. Op blockchains worden apps gebouwd, zogeheten decentrale apps (dapps) waarin organisaties zelf waarden kunnen registreren, zoals aandelen, stemrechten en goederen. De eerste sector die deze innovaties radicaal toepast, is de financiële sector. Dit gaat allemaal peer-to-peer, via een app op uw telefoon of laptop.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de Adviesdesk!