WBSO-aanvraag van starters sneller beoordeeld

5 februari 2016 | Door redactie

Als een startende organisatie voor de eerste keer een aanvraag indient voor de afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), wordt de afhandelingstermijn verkort van drie maanden naar één maand. Voor starters is het belangrijk om extra snel te weten of hun aanvraag fiscaal voordeel oplevert vanwege de prille fase waarin de organisatie zich bevindt.

Om starters sneller zekerheid te kunnen geven of hun WBSO-aanvraag (tool) wordt gehonoreerd, verkort de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de beslissingstermijn over deze aanvraag met twee maanden. De wettelijke termijn is drie maanden, maar starters weten nu dus al binnen een maand of ze voor hun investeringen in innovaties subsidie op de loonkosten krijgen, wat via deze afdrachtsvermindering (tool) het geval is. Deze snelle termijn geldt alleen voor de eerste WBSO-aanvraag die op of na 1 maart 2016 worden ingediend. Om voor de WBSO als starter (tool) aangemerkt te worden moet een organisatie onder andere maximaal vier jaar inhoudingsplichtig zijn en maximaal in twee eerdere jaren speur- en ontwikkelingsverklaringen hebben ontvangen.

Ruim 1.750 starters profiteren van snelle afhandeling

Het ministerie van Economische Zaken hecht eraan dat starters in Nederland een gunstig ondernemersklimaat zien. Starters zijn belangrijk omdat ze met innovatieve ideeën banen creëren, en de economische groei en ontwikkeling in Nederland. Om starters te stimuleren is de startupbox ontwikkeld, die bestaat uit instrumenten op het gebied van financiering, innovatie en fiscale regelingen voor starters. De snellere beoordeling van WBSO-aanvragen voor starters maakt ook deel uit van dit startupbeleid. Naar verwachting kunnen jaarlijks 1.750 starters van de verleende voorrang profiteren.