Wearables steeds waardevoller op werkvloer

27 oktober 2016 | Door redactie

Mobiele apparaten die u op uw lichaam kunt dragen, ook wel ‘wearables’ genoemd, vinden steeds meer hun weg naar de werkvloer. De verwachting is dat organisaties wearables in de toekomst vaker zullen inzetten voor beveiliging en toegangscontrole.

In het digitale kantoor maken medewerkers gebruik van smartphones en tablets voor hun werkzaamheden. Deze apparaten zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Maar de nieuwe generatie apparaten genaamd wearables komt eraan. Zo zetten organisaties smartwatches steeds vaker in voor tijd- en aanwezigheidsregistratie (tool) en toegangscontrole, omdat dit met het horloge makkelijk te registreren valt. VR-brillen zijn ook redelijk recent om de hoek komen kijken. Hoewel  deze op dit moment voornamelijk gebruikt worden voor gaming, zijn er ook verschillende kantoortoepassingen denkbaar, zoals een training ‘op locatie’, of instructies bij onderhoudswerkzaamheden.

Privacy kwestie bij wearables

Wearables kunnen een heet hangijzer zijn op het gebied van privacy. Zo werden dit jaar nog twee Nederlandse organisaties op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De bedrijven in kwestie gebruikten fitnesstrackers om de gezondheid van medewerkers te volgen en verwerkten de data. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), want informatie over slaappatronen en de hoeveelheid beweging van de wearable-drager zijn gevoelige persoonsgegevens.