Zijn uw collega’s al erkend computervaardig?

20 augustus 2015 | Door redactie

Wordt u een beetje moe van collega’s die met hun computerproblemen bij u aankloppen omdat hun digitale kennis te wensen overlaat? Misschien kunt u hen eens wijzen op het Europees Computer Rijbewijs.

Het Europees Computer Rijbewijs – dat al sinds 1996 bestaat – is een internationaal diploma voor basiscomputervaardigheden. Om het diploma te halen, moeten deelnemers een aantal praktische examens doen die betrekking hebben op verschillende IT-onderdelen, zoals besturingssystemen, tekstverwerking, spreadsheets, internet en e-mail. Het programma wordt geregeld geactualiseerd. Op dit moment is de cursus in Nederland vooral gericht op Microsoft Windows en Office en Internet Explorer. Dat lijkt nogal eenzijdig, maar dat komt omdat deze systemen in de praktijk verreweg het meeste worden gebruikt op kantoor.

Officieel web-examen in 48 talen

Het diploma wordt uitgegeven door de European Computer Driving Licence Foundation. Inmiddels is het officiële web-examen beschikbaar in 48 talen. Uw collega’s kunnen examen doen op basis- en gevorderdenniveau. Naast de examens zijn er ook zogenoemde diagnoses beschikbaar, die bepaalde computervaardigheden meten. Wie van vier van de acht beschikbare modules het examen heeft gehaald, krijgt een officieel internationaal certificaat als digivaardigheidsbewijs.