Wat betekenen de technologieën VR, AR en MR?

26 juli 2019

Eerst was er VR, toen AR, en nu hoorde ik laatst ook nog over MR. Ik kan deze technologieën allemaal niet meer uit elkaar houden hoor!

Om duidelijk te krijgen wat Mixed Reality (MR) is, moet u eigenlijk eerst de aanverwante technologieën Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) afbakenen.

Beleving

Bij VR heeft u te maken met een digitale omgeving die door middel van een speciale VR-bril (een soort headset) te bekijken is. Het is door hoofdbewegingen mogelijk om de virtuele omgeving te ontdekken en soms zelfs mogelijk om deze te manipuleren. Het doel is een beleving die niet meer van echt te onderscheiden is.

Overlappend

Dan is er AR. Hierbij wordt de werkelijke omgeving (uw normale gezichtsveld) aangevuld met virtuele objecten; er verschijnt een virtuele, overlappende laag die een ‘verbeterde’ versie van de omgeving oplevert. Google Glass is op dit moment het bekendste voorbeeld van een AR-bril.

Naadloos

Mixed Reality (MR) zit eigenlijk tussen VR en AR in. Hierbij wordt een computergegenereerd beeld naadloos met het normale gezichtsveld verweven. U moet dus denken aan een digitaal object dat daadwerkelijk aanwezig lijkt te zijn. Microsoft gelooft in ieder geval heilig in deze nieuwe technologie. Zijn MR-bril genaamd Hololens is op dit moment alleen nog voor ontwikkelaars te koop.