BHV op orde met ‘Goede BHV praktijken’

14 november 2013 | Door redactie

In het gratis boekje ‘Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp’ vindt uw OR bijna 50 voorbeelden om de bedrijfshulpverlening goed te organiseren. Er is aandacht voor de goede inrichting van interne noodhulp en hoe ver uw organisatie daarin moet gaan. Het boekje is het resultaat van 42 organisaties die hebben meegedaan aan de ‘Goede-praktijken-competitie’.

In het boekje ‘Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp (pdf)’ vindt u praktische voorbeelden en tips om de BHV binnen uw organisatie te optimaliseren. Dit project is uitgevoerd door TNO, de Octaaf Groep en VeiligheidNL met ondersteuning van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Tips, praktijkvoorbeelden en veel gestelde vragen over BHV

In de top 15 tips wordt gewezen op het belang van oefenen. Probeer dat oefenen zoveel mogelijk in de praktijk te doen, maar als dat niet lukt is het ook mogelijk om op een grote plattegrond te oefenen. Bij de praktijkvoorbeelden van de organisaties vindt u nog veel meer tips. Ten slotte zijn er 20 veel gestelde vragen opgenomen, zoals: ‘Uit hoeveel BHV’ers moet een interne noodorganisatie bestaan?’ of ‘Hoe vaak moeten we een ontruimingsoefening houden?’

Instemmingsrecht bij regelingen voor BHV

Doe uw voordeel met het boekje, want uw OR heeft instemmingsrecht op het gebied van de arbeidsomstandigheden en dus ook bij de inrichting van de BHV (artikel 27 lid 1d WOR). U kunt natuurlijk ook zelf de BHV binnen de organisatie evalueren en met verbetervoorstellen naar de bestuurder stappen.