Is uw achterban werkverslaafd of bevlogen?

9 mei 2014 | Door redactie

Bevlogen werknemers zijn enthousiast over hun werk, voelen zich betrokken en krijgen vaak meer gedaan dan hun collega’s. Bij een werkverslaving moét de werknemer van zichzelf hard werken. Doet hij dat niet, dan kan hij zich maar moeilijk ontspannen. Tijd dus om met uw OR werkverslaving eens op de kaart te zetten. Werknemers met een werkverslaving hebben namelijk meer burn-outklachten en zijn minder tevreden met hun werk.

Het promotieonderzoek van Ilona van Beek van de Universiteit van Utrecht levert bewijs voor het bestaan van de twee types hard werken: het ’slechte’ type  is de werkverslaving en het ‘goede’ type is bevlogenheid. Bevlogen werknemers hebben een positieve uitwerking op zichzelf en de organisatie, maar voor werknemers met een werkverslaving – ook wel workaholisme genoemd – geldt het tegenovergestelde. Werkverslaafden besteden veel tijd aan hun werk als zij daartoe de kans krijgen en daardoor komen zij niet toe aan ontspannende activiteiten en hun sociale leven. Daarnaast denken werkverslaafden bijna altijd aan hun werk; niet alleen op de werkvloer, maar ook als ze vrij zijn. Het werken wordt daardoor dwangmatig.

Meer thuiswerken en overwerken met werkverslaving

Werknemers hebben het kantoor niet meer nodig om aan het werk te gaan, ook thuis is het mogelijk om verder te werken. Nu overwerken ook steeds gebruikelijker is, is het verstandig om aandacht te besteden aan de werkverslaving. Denk daarbij aan het Preventief Medisch Onderzoek (PMO), de risico-inventarisatie en –evaluatie en het plan van aanpak.

Preventief met de arbodienst aan de slag met de werkverslaving

Informeer bijvoorbeeld bij de arbodienst of er een optie is om bij het PMO een vragenlijst op te nemen die werkverslaving onderzoekt (bijvoorbeeld de Dutch Workaholism Scale). Daarmee is het voor de arbodienst mogelijk om risicogevallen op te sporen en deze werknemers tijdig van passend advies te voorzien om een effectieve preventiebehandeling voor werkverslaving op te zetten. Op het gebied van verzuim en de arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht van uw OR van toepassing (artikel 27 lid 1d WOR).