Meet zelf geluidsoverlast met een decibelmeter

5 juli 2023 | Door redactie

Geluidsoverlast is een veelvoorkomend arborisico. Het verstoort in ieder geval de concentratie, maar kan in ergere gevallen zelfs leiden tot gehoorbeschadiging. Als het absoluut zeker is dat geluidsnormen overschreden worden, kan een arbeidshygiënist de geluidsniveaus meten. Maar bij twijfel kan het nuttig zijn om die meting zelf te doen. Daar zijn goede apps voor.

Om preventief geluidsoverlast te meten en tegen te gaan, is het tegenwoordig niet moeilijk een indicatie te krijgen van de mate van overschrijding van de geluidsniveaus. Hier zijn diverse apps voor beschikbaar, al dan niet gratis. Ook vakbond FNV heeft hiervoor een app ontwikkeld die u gratis kunt downloaden op uw smartphone: de FNV Decibelmeter. De app is zowel beschikbaar voor iPhones via de appstore als voor overige smartphones via Google Play. De app is volgens de meeste recensensies nauwkeurig en werkt naar behoren. Geluid tot 80 decibel krijgt een groene waarde. Een geluidsniveau vanaf 80 decibel komt in de gevarenzone en krijgt de waarde 'oranje'. 85 decibel markeert de gevaarlijke grens en dit niveau krijgt dan ook de waarde 'rood'.

Structurele maatregelen bij meer dan 85 decibel

Schiet de decibelmeter inderdaad voorbij de 85dB, dan moet uw werkgever structurele maatregelen treffen. Denk aan isolatie, vervangen van apparatuur en noem maar op. In sommige arbocatalogi zijn strengere normen vastgelegd. In zijn bepalingen stelt de Arbowet dat werknemers gehoorbescherming moeten dragen bij geluid boven de 80dB. De werkgever is wettelijk verplicht deze bescherming ter beschikking te stellen aan de betrokken werknemers. Natuurlijk moeten te hoge geluidswaarden ook worden opgenomen in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Met de app is dus heel makkelijk te meten of de geluidsniveaus op de werkvloer (tool) uitkomen boven de 80 of 85 decibel.