OR krijgt meer instemmingsrecht bij pensioen

2 september 2013 | Door redactie

Het instemmingsrecht van uw OR op het gebied van pensioen is sinds kort uitgebreid. De OR had al instemmingsrecht als de werkgever een pensioenregeling wilde onderbrengen bij een pensioenverzekeraar of een premiepensioeninstelling. Sinds kort heeft uw OR dat recht ook als de regeling wordt ondergebracht bij een ondernemingspensioenfonds of een (niet-verplicht) bedrijfstakpensioenfonds.

Op 6 augustus is de Wet versterking bestuur pensioenfondsen gewijzigd, waardoor uw OR meer instemming krijgt op het gebied van pensioen. Door de wetswijziging krijgt artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een nieuw, zevende lid. Hierin staat dat de bestuurder de OR om instemming moet vragen als hij een pensioenovereenkomst wil vaststellen of intrekken en die wil onderbrengen bij:

  • een ondernemingspensioenfonds;
  • een niet-verplicht bedrijfstakpensioenfonds;
  • een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds – voor het deel dat niet verplicht door het bedrijfstakpensioenfonds wordt uitgevoerd.

OR geen instemmingsrecht bij verplicht bedrijfstakpensioenfonds

Het instemmingsrecht geldt niet als het pensioen is ondergebracht bij een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. In alle andere gevallen is het handig om te weten dat bij elke wijziging van het pensioenreglement uw OR instemmingsrecht heeft. Het maakt niet uit of het pensioen is ondergebracht bij een verzekeraar of pensioenfonds. Het is dus handig dat uw OR wel enige kennis heeft op het gebied van pensioen. Om na te gaan of het pensioen is ondergebracht bij een verplicht bedrijfstakpensioenfonds, kunt u de cao er op naslaan of het navragen bij uw bestuurder.

OR Rendement is benieuwd naar de mate waarin uw OR zich bezighoudt met het onderwerp pensioen. Vul de poll hiernaast in en u ziet direct de resultaten.