Steun van werkgever bij duurzame inzetbaarheid

6 juni 2013 | Door redactie

Met behulp van het project duurzame inzetbaarheid wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid duurzame inzetbaarheid op de kaart zetten. Het project startte in april 2012 en ondertussen is er dankzij onderzoek onder werknemers en werkgevers veel praktijkervaring en kennis beschikbaar over duurzame inzetbaarheid.

In de zogenoemde bloemlezing ‘Fluitend naar je werk’ (pdf) staan enkele interviews met werknemers die ervaring hebben met duurzame inzetbaarheid. De vraag ‘Wat heb je nodig om goed aan het werk te blijven?’ stond hierbij centraal. Ook werd aan 100 werkgevers die vooroplopen op het terrein van duurzame inzetbaarheid gevraagd hoe zij investeren in duurzame inzetbaarheid en wat het hun oplevert. Uit de interviews blijkt onder meer dat werknemers graag het initiatief willen nemen. Ze gaan dus zelf aan de slag met hun duurzame inzetbaarheid, bijvoorbeeld door zich te ontwikkelen in bepaalde vaardigheden. Wel verwachten ze hierin steun van hun werkgever.

Communiceren over gezondheid en ontwikkeling

De bloemlezing geeft ook antwoord op de vraag wat bestuurders kunnen doen. Zo is communicatie tussen leidinggevenden en werknemers cruciaal, bijvoorbeeld de communicatie over de gezondheid, loopbaanontwikkeling, motivatie en persoonlijke doelstellingen. Werknemers moeten hiervoor de ruimte en verantwoordelijkheid krijgen. Uiteraard is een gezonde levensstijl ook belangrijk voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Werkgevers moeten dit dan ook benadrukken en werknemers stimuleren, bijvoorbeeld om te sporten of te stoppen met roken.

Soms instemmingsrecht bij duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid hangt nauw samen met het arbobeleid, dus in sommige gevallen is uw instemmingsrecht (artikel 27 lid 1d WOR) van toepassing. Vang daarnaast de geluiden over duurzame inzetbaarheid op uit uw achterban en bespreek deze wensen met de bestuurder. In het bericht ‘Handreiking voor duurzame inzetbaarheid’ vindt u ook praktische handvatten voor het opstellen van een beleid.