Vragen over: de eisen aan een bedrijfsnaam

11 juli 2017 | Door redactie

Natuurlijk wil een onderneming allereerst een lekker bekkende of een pakkende naam. En er is niks mis mee om de creativiteit vooral de vrije loop te laten, maar er zijn ook enkele wettelijke spelregels om rekening mee te houden.

Ondernemers die broeden op een nieuwe naam doen er goed aan de Handelsnaamwet er even bij te pakken. Die slaat namelijk een aantal piketpaaltjes. Er is wel een verschil tussen een handelsnaam en een merk. In het algemeen geeft het merkenrecht ondernemingen meer bescherming tegen concurrenten die met het merk aan de haal gaan.

Wat staat er in de wet over handelsnamen?

Allereerst is het verboden om een handelsnaam te voeren die al gevoerd wordt door een andere onderneming, of daar ‘slechts in geringe mate’ van afwijkt. Ook een bedrijfsnaam die een gedeponeerd merk bevat van een ander bedrijf is taboe. In beide gevallen zou er namelijk verwarring kunnen ontstaan bij het publiek.
Verder is het verboden om een handelsnaam te kiezen die een verkeerde indruk wekt, waardoor misleiding zou kunnen ontstaan. Zo zouden namen die met ‘Rijks’ beginnen ten onrechte de indruk kunnen wekken dat het om een overheidsinstelling gaat. De Kamer van Koophandel heeft de eisen voor het kiezen van een naam in een stappenplan samengevat.

Mag een naam die ietsje anders geschreven is wel?

In principe niet. Een spatie anders of een ‘k’ in plaats van een ‘c’ zal niet genoeg zijn om te kunnen zeggen dat de naam voldoende onderscheidend is. Namen die hetzelfde klinken wanneer ze worden uitgesproken, denk aan ‘bureau’ of ‘buro’, wijken ook niet voldoende af. Dat geldt eveneens voor namen die behalve een plaatsaanduiding helemaal hetzelfde zijn. Bij dit vraagstuk draait het allemaal om het ‘verwarringsgevaar’ uit de wet. Wil er verwarring ontstaan, dan moet de aard van de ondernemingen hetzelfde zijn, net als de vestigingsplaats. Bij ondernemingen met dezelfde handelsnaam die in een totaal andere tak van sport zitten is er geen verwarringsgevaar. De vestigingsplaats is vrij ruim. Als een bedrijf klanten zoekt in heel Nederland, dan is de vestigingsplaats ook Nederland.

Hoe kan een onderneming actie ondernemen bij een gelijkende naam?

Allereerst is van belang of de onderneming de handelsnaam daadwerkelijk gebruikt. Aan alleen het registreren van een handelsnaam bij de Kamer van Koophandel kan een onderneming namelijk nog geen rechten ontlenen. Als het bedrijf de handelsnaam voert kan hij volgens de wet de kantonrechter vragen de concurrent op te leggen dat hij zijn naam zodanig wijzigt dat er geen verwarring meer kan ontstaan. Plus eventueel een schadevergoeding.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de Adviesdesk!