Brexit heeft grotere impact in Nederland

De financiële dienstverlening zal, net als de telecom- en de reisbranche, haar positie bij een Brexit versterken. De voedingsmiddelenindustrie, de landbouw, de chemie en de handel daarentegen zullen juist veel last krijgen van de kostenverhoging die optreedt bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). Dat is de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek.

3 september 2019 | Door redactie

De impact van een Brexit zal in Nederland groter zijn dan in veel andere landen op het Europese vasteland. Dat komt doordat het Nederlandse bedrijfsleven internationaler opereert dan het bedrijfsleven van de meeste andere landen in Europa. De gemiddelde hoogte van de handelsbarrières na een Brexit is bepalend voor de grootte van het effect. Vooral de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie zijn afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst. Zij hebben duidelijk baat bij een ‘zachte’ Brexit.

Afhankelijk van details 

De economisch grotere Nederlandse regio’s – Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant – worden bij een ‘harde’ Brexit minder getroffen dan de economisch kleinere regio’s. Bedrijven in deze grotere regio’s zijn minder afhankelijk van economische relaties met het Verenigd Koninkrijk, maar juist in deze regio’s zijn de effecten van een Brexit het meest afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst.

Verweven met het Verenigd Koninkrijk 

In Europa blijken Duitsland en Tsjechië relatief ongevoelig te zijn voor de details van de uittredingsovereenkomst. De economieën in deze landen zijn meer verweven met de economie van het Verenigd Koninkrijk waardoor er altijd effecten zijn, ongeacht de details van de uittredingsovereenkomst.

BTW uitstellen 

Vooral exporteurs moeten zich goed voorbereiden op de Brexit, bijvoorbeeld met een artikel 23-vergunning. Daarmee hoeft een exporteur niet direct BTW af te dragen zodra een product de grens overgaat, maar kan hij dat uitstellen tot zijn BTW-aangifte.
Het onderzoeksrapport ‘The Implications of Brexit for UK and EU Regional Competitiveness’ (pdf) is te vinden op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten
BTW-aangifte checken
Tools | Checklists