Brits Lagerhuis torpedeert Brexit-akkoord van premier May

16 januari 2019 | Door redactie

De stemming over de Brexit-deal is uitgelopen op een daverende nederlaag voor de Britse premier May. De overgrote meerderheid van de Britse parlementariërs zegt ‘no’ tegen de overeenkomst. Grote vraag is hoe het nu verder moet met het Britse vertrek uit de Europese Unie. Voorlopig is alleen zeker dat de onzekerheid voortduurt.

Dat het Britse Lagerhuis de Brexit-overeenkomst die May heeft uitonderhandeld met de EU zou wegstemmen, was van tevoren wel verwacht. Maar dat de nederlaag zó groot zou zijn, stond zelfs niet in de treurigste voorspellingen. Liefst 432 Britse Lagerhuisleden stemden tegen de Brexit-deal, en slechts 202 parlementariërs stemden voor. Onder de tegenstemmers waren bovendien nog 118 partijgenoten van May. De oorwassing is de grootste nederlaag voor een premier in de Britse geschiedenis. De enige die nog een beetje in de buurt kwam, was de leider van een minderheidskabinet in 1924.

Brexit zonder verdere afspraken ook nog mogelijk

De nederlaag is ook zo groot dat het geen kwestie is van een paar kleine aanpassingen aan de huidige deal om die alsnog door het Lagerhuis te loodsen. Er moet meer gebeuren, en de Brexit-datum van 29 maart komt inmiddels wel akelig dichtbij.
De grote vraag is dan ook welk pad de Britten nu op gaan. Allereerst moet premier May een vertrouwensstemming overleven in het parlement. Maar dat lijkt wel te gaan lukken. Daarna zijn er allerlei scenario’s mogelijk: nieuwe onderhandelingen met de EU over aanpassingen in de overeenkomst, een vertrek uit de EU zónder afspraken, helemaal géén Brexit… Ook uitstel van de vertrekdatum is nog een optie. Premier May moet uiterlijk maandag 21 januari haar plan B bekendmaken.

Ondernemers willen uitstel van datum Brexit

Rode draad is dat echte duidelijkheid over de gevolgen van de Brexit voorlopig nog uitblijft. Organisaties en exporteurs (tools) doen er dan ook goed aan om zich te blijven voorbereiden op het zwartste scenario: een Brits vertrek zonder verdere afspraken. Bijvoorbeeld door het aanvragen van een douanenummer of na te gaan hoe het zit met buitenlandse werknemers. Eerder becijferde de Algemene Rekenkamer al dat een ‘no deal’ een behoorlijke domper zou zijn voor de Nederlandse schatkist. Ook worden er in dat geval bijvoorbeeld grote files verwacht in de Rotterdamse haven.
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW roepen de Nederlandse regering op om zich hard te maken voor uitstel van de Brexit-datum. Ze willen koste wat kost voorkomen dat de hele situatie uitdraait op een ‘chaotische no-deal-Brexit’. Anders zijn de gevolgen niet te overzien, aldus de organisaties.

Hulp van de overheid bij voorbereiding

Organisaties die zich willen voorbereiden op wat voor Brexit dan ook, kunnen daarbij hulp krijgen van de overheid (alle hulpmiddelen zijn gebundeld in dit artikel). Zo is er de speciale ‘Brexit Impact Scan’, die laat zien wat de mogelijke invloed is van de Brexit op de bedrijfsvoering. Ook is er subsidie voor organisaties die advies inwinnen over de Brexit.