Britse grenscontroles vanaf 2022 vragen actie exporteur

10 december 2021 | Door redactie

Exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk moeten zich opnieuw schrap zetten voor impact van de Brexit. Vanaf 1 januari 2022 starten de Britten namelijk weer met volledige douanecontroles. Ondernemers doen er dus verstandig aan om zich daarop voor te bereiden, zo waarschuwen onder meer ondernemersorganisaties en de Douane.

De ‘echte’ Brexit is al een tijdje achter de rug: op 31 januari 2020 hebben de Britten formeel de Europese Unie (EU) verlaten. Maar het Britse vertrek kent een flinke nasleep, waar ook weer nieuwe regels bij horen. En intussen is er ook nog politiek geharrewar over de eerder gemaakte afspraken over de grens bij Noord-Ierland, die de Britten te veel vinden knellen.

‘Ingroeimodel’ voor Britse grenscontroles

Waar exporteurs waarschijnlijk druk zat zijn met de coronacrisis, vraagt de Brexit nu ook weer om aandacht. Dat heeft te maken met grenscontroles. Onderdeel van het handelsakkoord tussen de Britten en de EU is namelijk de terugkeer van douaneformaliteiten aan de grens. Voor goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) naar de EU komen gelden al sinds 1 januari 2021 strenge controles. Maar de Britten hanteren een soort ‘ingroeimodel’ voor exporteurs, waarbij steeds meer regels gaan gelden. De strengere controles zijn eerder enigszins naar achteren geschoven, maar vanaf 1 januari 2022 komen er toch echt weer volledige grenscontroles aan de Britse kant. Ook eindigt dan het soepele regime voor invoeraangiftes dat nu nog geldt. Exporteurs die dat nog niet hebben gedaan kunnen overigens ook nog overwegen om een zogeheten artikel 23-vergunning voor de BTW aan te vragen. Dat kan schelen in het aangiftepapierwerk.

Aanmelden bij Brits douanesysteem

De Nederlandse Douane wijst vervoerders erop dat het nodig kan zijn dat zij zich aanmelden bij de zogeheten Goods Vehicle Movement Service (GVMS) van het VK. Als de lading goederen van de vervoerder eerst tijdelijk opgeslagen wordt in het VK is de aanmelding niet nodig. Maar als de lading wél meteen verder moet, dan kan dat vanaf 2022 alleen nog met een aanmelding bij de GVMS. Dit systeem maakt een referentienummer aan dat de vervoerder nodig heeft bij het boeken van de veerboot. Aanmelden voor dit systeem kan op deze site van de Britse overheid. Meer informatie over de grenscontroles en andere ontwikkelingen vindt u op de Brexit-site van de Douane en bij het Brexit-loket.

Bijlagen bij dit bericht