Europees noodpakket om harde Brexit te verzachten
De Europese Unie heeft een pakket noodmaatregelen klaarliggen voor het geval het niet lukt om afspraken te maken over een ordentelijke Brexit. Bij zo’n 'no deal'-scenario zorgt Brussel er met de noodregels in elk geval voor dat bijvoorbeeld het vliegverkeer en allerhande financiële diensten soepeltjes blijven doorlopen.
Inmiddels duurt het nog minder dan honderd dagen tot de Brexit-datum van 29 maart 2019. Maar in plaats van dat alles in kannen en kruiken is, hangt de ‘no deal’ nog als een donkere wolk boven de onderhandelingen over de Brexit. Premier May heeft eerder een stemming in het Britse parlement over het onderhandelaarsakkoord uitgesteld, omdat die een grote nederlaag dreigde te worden. Een nieuwe stemming staat nu gepland voor de week van 14 januari.
Verenigd Koninkrijk valt buiten douane-unie met EU
De Europese Commissie stelt daarom vast maatregelen voor. In de verbanddoos zitten onder meer ingrepen die ervoor moeten zorgen dat de financiële markten, het verkeer van burgers en het vliegverkeer goed blijven draaien.
Daarnaast wijst de Commissie erop dat bij een harde Brexit in één keer alle regels voor import en export (tools) gaan gelden voor handel met de Britten. Dit betekent dat er invoerheffingen en accijnzen komen op import uit het Verenigd Koninkrijk. Nu zijn de Britten nog onderdeel van de douane-unie (tool) met de EU. Dat zou overigens ook nog een tijdje zo blijven als het onderhandelaarsakkoord alsnog groen licht krijgt. Maar zo niet, dan is het Verenigd Koninkrijk plots ‘buitenland’. Lidstaten moeten zich dus voorbereiden op een scenario dat de douaniers het een stuk drukker krijgen, zo benadrukt de Commissie. Het noodpakket (pdf) moet ingaan op 30 maart 2019, als er dus géén akkoord komt. Anders blijft de verbanddoos dicht.
Hulp bij voorbereiding op Brexit
Als er inderdaad een ‘no deal’ uit de bus komt, is er dus ook geen sprake van een zachte overgang. Dat is voor ondernemers ook het zwartste scenario, waarbij er in één keer veel verandert. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de EU in dat geval moet onderzoeken of er niet nog meer noodmaatregelen nodig zijn. Volgens de organisaties zijn er ook zorgen over onder meer de opslag van data in het Verenigd Koninkrijk en de rechten van de visserijsector. Eerder werd al bekend dat een ‘no deal’ de Nederlandse schatkist de komende jaren ruim een miljard euro kost.
Ondernemers kunnen via allerlei platformen hulp krijgen bij de voorbereiding op de Brexit. Onder meer via subsidie op advies, stappenplannen en de zogeheten ‘Brexit Impact Scan’. Alle hulpmiddelen zijn gebundeld in dit artikel.