Exporteurs somberder door handelsconflicten en Brexit

3 april 2019 | Door redactie

Internationale handelsconflicten en de voortslepende onzekerheid over de Brexit missen ook hun uitwerking niet op het gemoed van Nederlandse exporteurs. Zij zijn nu minder opgewekt dan vorig jaar. Maar de ondernemingen verwachten niettemin dit jaar gemiddeld 8% meer omzet uit export te halen dan vorig jaar.

Exporteursvereniging Evofenedex en kredietverzekeraar Atradius peilen elk jaar de stemming onder Nederlandse exporteurs (tools). Voor het eerst in jaren laten de ondernemingen de schouders weer een beetje hangen. De ondervraagde exporteurs plakken nu een rapportcijfer 6,6 op hun vertrouwen. Vorig jaar was dat nog een 7,2. Al met al is het vertrouwenscijfer terug op het niveau van 2016.

Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten

Maar héél vreemd is het dalende vertrouwen onder exporteurs ook weer niet, stellen de onderzoekers. De internationale handel is allesbehalve een kalme zee op het moment. De Amerikaanse president Trump tart de Chinezen al een tijdje door het instellen van invoerheffingen op Chinese spullen. En ook andersom laten de Chinezen zich gelden met extra belasting op Amerikaanse producten.

Alternatieven Brexit halen ook geen meerderheid

En dan is er natuurlijk nog de voortslepende discussie Brexit, met alle onzekerheid voor ondernemers van dien. Wie dacht dat er rond 29 maart 2019 in elk geval duidelijkheid zou zijn, komt bedrogen uit. Eigenlijk is alleen zeker dat de oorspronkelijke datum voor het vertrek van de Britten uit de Europese Unie niet gehaald is.
Na een reeks stemmingen weet het Lagerhuis vooralsnog vooral wat het niét wil. De deal die premier May met de EU heeft uitonderhandeld is al drie keer weggestemd, en allerhande Brexit-alternatieven kregen ook al geen meerderheid.

May wil samen optrekken met Corbyn

Komt er geen overeenstemming, dan verlaten de Britten de EU op 12 april, zónder verdere afspraken. May kiest nu eieren voor haar geld. Ze wil iets meer uitstel van de EU en heeft oppositieleider Corbyn gevraagd om samen aan een voorstel te werken dat wél op een meerderheid kan rekenen in het Lagerhuis.

Ook andere economische onzekerheden

De onderzoekers wijzen ook op de economische achteruitgang in Duitsland, het Italiaanse begrotingstekort dat uit de hand dreigt te lopen en de aanhoudende protesten van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk. Niet echt opbeurend allemaal.

Exportkansen in Oost-Europa en het Midden-Oosten

Ondanks alle onzekerheden was 2018 op exportgebied eigenlijk helemaal geen slecht jaar, zo blijkt uit de rapportage (pdf). De omzet van de exporteurs is met 9% gegroeid, vooral dankzij een uitdijende orderportefeuille. Verder blijkt dat de meeste omzet nog altijd niet van ver komt: de eurolanden zijn goed voor 70% van de omzet uit export. Voor dit jaar zien de ondervraagden met name kansen in Oost-Europa en het Midden-Oosten.