Harde Brexit kost Nederlandse schatkist veel geld

Als de Britten de Europese familie verlaten zonder afspraken over hun vertrek, kost dat Nederland de komende jaren ruim € 1,5 miljard extra. Dat komt onder meer doordat Nederland na zo’n 'harde Brexit' opdraait voor het wegvallen van de Britse financiële bijdrage aan de Europese Unie, zo heeft de Algemene Rekenkamer becijferd.

12 december 2018 | Door redactie

Een harde Brexit is nog altijd niet uitgesloten, ondanks het onderhandelaarsakkoord dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU) eerder hebben gesloten. Daarin is onder meer afgesproken dat de Britten nog een tijdje in de douane-unie (tool) met de EU blijven, waardoor er niet meteen grenscontroles nodig zijn.

Tijd begint te dringen tot 29 maart 2019

Het onderhandelaarsakkoord is in het Britse parlement zeker niet met gejuich onthaald. Premier May heeft de stemming over het akkoord zelfs uitgesteld, omdat er duidelijk geen meerderheid voor was. Inmiddels wordt er ook aan de stoelpoten van May zelf gezaagd. De Conservatieve Partij heeft namelijk woensdagavond gestemd over de vraag of wel May moet blijven als partijleider. Een leiderschapswissel zou de chaos wel compleet maken. Maar May heeft de vertrouwensstemming overleefd, met 200 stemmen voor en 117 tegen.
En ondertussen tikt de tijd weg tot aan de Brexit-dag 29 maart 2019. Mocht het onderhandelaarsakkoord er toch doorkomen, dan zal de impact op de Nederlandse overheidsfinanciën in 2019 en 2020 niet al te groot zijn, aldus de Algemene Rekenkamer.

Voorbereiden op grote gevolgen bij ‘no deal’

Maar bij een ‘no deal’ wordt het een ander verhaal. Dan loopt de rekening voor de Nederlandse schatkist de komende twee jaar op tot € 1,6 miljard. Het Verenigd Koninkrijk hoeft dan ineens niets meer af te dragen aan de EU, en dat gat moeten de andere lidstaten opvangen.
Voor ondernemers geldt eveneens dat de gevolgen bij een ‘no deal’ veel groter zijn dan bij een vertrek volgens het onderhandelaarsakkoord. Ook voorbereiden op het zwartste scenario blijft dus het devies.

Douane is niet op tijd klaar bij harde Brexit

Bij een harde ‘goodbye’ wordt ook de € 700 miljoen die het kabinet eerder heeft gereserveerd voor onvoorziene Brexit-kosten opgesoupeerd. Daarmee komt de rekening tot aan 2023 op € 2,3 miljard, schrijft de Rekenkamer in zijn rapport (pdf). Ook constateren de rekenmeesters dat de douane op 29 maart niet klaar is voor een harde Brexit. Als de Britten zonder akkoord vertrekken stappen ze ook uit de douane-unie met de EU. Voor de extra controles die dat met zich meebrengt zijn er zijn er bij de Nederlandse douane ruim 900 extra medewerkers nodig. Maar het gaat de douane niet lukken om voor die tijd genoeg nieuwe douaniers aan te nemen én op te leiden, constateert de Rekenkamer.