Loket voor alle ondernemersvragen over Brexit

13 juli 2016 | Door redactie

Ondernemers die vragen hebben over de gevolgen van het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, kunnen zich wenden tot een nieuw overheidsloket. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft dit loket opgericht naar aanleiding van een spoedbijeenkomst met de ondernemingsorganisaties.

De minister sprak tijdens het spoedoverleg met de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland over de impact van de naderende Brexit. De belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst is de oprichting van het loket, dat zowel via een website als het telefoonnummer +31 (0)88 - 042 42 42 bereikbaar is. Er volgt nog een aparte pagina op de website van de Rijksoverheid met algemene informatie over Brexit. Ploumen gaf daarnaast aan de ambassade en het Netherlands Foreign Investment Agency in Londen op korte termijn te zullen versterken met extra personeel.

Verenigd Koninkrijk belangrijke exportpartner

Het is niet verwonderlijk dat veel ondernemers vragen hebben over Brexit. Nederlandse ondernemers exporteerden vorig jaar voor ruim € 38 miljard naar het Verenigd Koninkrijk, wat het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse ondernemers maakt. Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal daarom onder meer aanzienlijke gevolgen hebben voor bestaande handelscontracten, exportsubsidies (tool), en de huidige wet- en regelgeving, waaronder douane- en belastingwetgeving (tool).