Ondernemers uiten zowel zorgen als optimisme na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentverkiezingen. De zorgen liggen voornamelijk bij de mogelijke verhoging van invoertarieven die Trump tijdens zijn campagne heeft aangegeven door te gaan voeren.
Verdeeldheid, een term die het Amerikaanse two-party-systeem zo’n beetje kenmerkt, weerspiegelt zich ook in de reacties van Nederlandse ondernemers op het toekomstige uiterlijk van het Witte Huis. Omdat de banden met de VS nauw zijn (het land investeert meer in de Nederlandse economie dan wie dan ook) is het heel belangrijk wat de keuze van Trump als president gaat brengen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is Nederland binnen Europa economisch gezien zelfs het meest gevoelig en kwetsbaar als het gaat om Amerikaanse ontwikkelingen.
Het is dus geen verrassing dat VNO-NCW ook op deze handelsverwevenheid wijst. De ondernemersorganisatie benadrukt het belang om de goede betrekkingen die we met de Verenigde Staten hebben ook onder de nieuwe Amerikaanse regering verder te kunnen voortzetten en uitbouwen. Om een goede relatie te behouden zal er volgens de organisatie in Europa wel het één en ander moeten gebeuren, zo zal er meer geïnvesteerd moeten worden in de eigen defensie en economische autonomie. Nederlandse technologiebedrijven hopen op 'stabiliteit en voorspelbaarheid' van de nieuwe Amerikaanse regering wat betreft haar plannen. Geopolitiek heeft directe invloed op onze economie en handel', zegt voorzitter Theo Henrar van ondernemersorganisatie FME in een verklaring.
Eén van de grootste zorgen betreft de flinke importtarieven die Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne heeft beloofd door te voeren. Deze tarieven moeten de Amerikaanse industriële capaciteit versterken en het groeiende handelstekort aanpakken. Voor Nederlandse ondernemers die naar de VS exporteren (artikel) kan deze protectionistische koers echter nadelige gevolgen hebben; de opgenoemde tarieven (10% voor producten afkomstig uit Europa) zijn flink. Het treffen van voorbereidingen is helaas lastig, aangezien nog onduidelijk is wat Trump daadwerkelijk uit zal gaan voeren. Volgens economen zal Europa pas eind 2025 getroffen worden door de mogelijke Amerikaanse importtarieven, in hoeverre deze gevolgen zullen hebben op het internationaal ondernemen is nog niet duidelijk.