Mkb'ers lopen nog niet zo hard in voorbereiding op Brexit

17 september 2018 | Door redactie

Met nog iets meer dan een half jaar te gaan tot aan de 'Brexit', mag het Nederlandse bedrijfsleven nog wel een tandje bijzetten in de voorbereidingen. Bijna één op de vijf ondernemers bereidt zich inmiddels voor op het vertrek van de Britten uit de EU. Dat zijn er meer dan in 2017, maar ‘beslist nog niet genoeg’, aldus het kabinet.

Op 29 maart 2019 neemt Groot-Brittannië officieel afscheid van de Europese familie. De voormalige echtelieden zijn nog druk in onderhandeling over de voorwaarden voor de scheiding. Ongeacht de uitkomsten heeft het Britse vertrek impact op de bedrijfsvoering van Nederlandse ondernemingen die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk komen er bij de export (tools) bijvoorbeeld nieuwe invoertarieven en moeten zakenpartners meer tijd uittrekken voor douanepapierwerk. Of zij moeten contracten aanpassen omdat die nu als reikwijdte ‘de EU’ hebben, en daarmee straks niet meer gelden voor de Britten.

Meer ondernemers bereiden zich voor op Brexit

Nu de Brexit steeds dichterbij komt, zit het ook wel steeds beter tussen de oren bij Nederlandse ondernemingen, zo blijkt uit een onderzoek (pdf) in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inmiddels is 18% van de ondernemers die zakendoet met de Britten bezig met voorbereidingen op de Brexit. Dat is weer meer dan de 10% uit de peiling van 2017, maar ‘beslist nog niet genoeg’, vindt minister Kaag van Buitenlandse Handel. “Alle scenario’s zijn nog mogelijk, ook de allerslechtste”, memoreert de minister nog maar eens. Ze roept ondernemers daarom op om de zogeheten Brexit Impact Scan te doen om meer inzicht te krijgen in wat er moet gebeuren. Oók ondernemers die alleen indirect te maken hebben met de Britten, want zij kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met veranderingen bij een toeleverancier.

Grote exporteurs helpen mkb’ers

De overheid schat dat er pakweg 35.000 ondernemingen in ons land zijn, die wel zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, maar geen ervaring hebben met handelen met een niet-EU-land. Dit zijn vooral mkb’ers. Om hen op weg te helpen, hebben ondernemersorganisaties en de overheid een programma opgetuigd met ‘Brexit-buddies’. Experts van onder meer grote exporteurs zullen tijdens enkele bijeenkomsten vragen van mkb’ers beantwoorden.