Nederland meest concurrerende economie van Europa

Volgens het World Economic Forum, een netwerkorganisatie van internationale ondernemingen, is Nederland de meest concurrerende economie van Europa. Op de wereldwijde concurrentie-index neemt Nederland dit jaar de vierde plek in.

15 oktober 2019 | Door redactie

De positie van Nederland als meest concurrerende economie van Europa is onder andere het gevolg van dynamisch ondernemerschap, een stabiel ondernemersklimaat en een betrouwbare overheid. Nederland heeft daarnaast een hoogopgeleide bevolking en biedt ondernemingen goede randvoorwaarden op het gebied van infrastructuur en macro-economisch beleid. MKB-Nederland en VNO-NCW zien ook een mogelijk verband met het gebrek aan hiërarchie in Nederland. Nederlandse ondernemingen zijn de derde minst hiërarchische van de wereld.

Investeren in innovatie en personeel 

De WEF-ranglijst legt ook de zwakke punten in de Nederlandse economie bloot. Om ook op de lange termijn concurrerend te blijven moet Nederland meer investeren in innovatie en bij- of herscholing van personeel. In de toekomst zal de zoektocht naar opgeleid personeel steeds belangrijker worden. Ook nieuwe technologische, vaak digitale uitdagingen, zoals artificiële intelligentie, vragen de nodige aandacht, bijvoorbeeld in publiek-private samenwerkingsverbanden.
MKB-Nederland en VNO-NCW maken zich ook nog zorgen om het vestigingsklimaat en waarschuwen de politiek voor inconsistent beleid dat ondernemingen kan afschrikken om in Nederland te investeren.

Economie van 141 landen 

Nederland staat al sinds 2005 onafgebroken in de top tien van de meest concurrerende economieën ter wereld. In 2016 en 2017 bezette Nederland de vierde plaats mondiaal en was de meest concurrerende economie van de Europese Unie. Vorig jaar zakte Nederland naar plaats zes. Dit jaar is Nederland zowel Duitsland als Zwitserland gepasseerd en weer terug op plaats vier. 
De lijst bestaat uit 141 landen. Bovenaan staat Singapore, gevolgd door de Verenigde Staten en Hong Kong. Voor de ranglijst keken onderzoekers onder andere naar hoe makkelijk het is om een onderneming te starten en hoe ondernemingen en hun werknemers inspelen op veranderingen.

Bijlagen bij dit bericht

Investeer in arbeidsrelaties met een goede inwerkperiode
E-learning | VideoCollege 9 minuten
Opleiden
E-learning | VideoCollege 29 minuten