Nu dan écht: de Brexit

1 februari 2020 | Door redactie

Na jaren treuzelen was het vrijdag 31 januari 2020 écht zo ver: de Britten hebben 'goodbye' gezegd tegen de Europese Unie. Ondernemers kunnen zich dus opmaken voor het tijdperk na de Brexit. Maar omdat beide kampen alweer de messen slijpen voor gesprekken over de toekomstige handelsrelatie, blijft het onzeker wáár zij zich exact op voor moeten bereiden.

Het was de dag waarvan de wereld zich onderhand begon af te vragen of hij nog wel zou komen: de dag van de Brexit. In Londen telde vrijdag een geprojecteerde klok af tot 23:00 uur lokale tijd. En in Brussel is – zonder trompetgeschal – de Britse vlag weggehaald bij het gebouw van het Europees Parlement. Woensdag heeft dat parlement ook zijn goedkeuring gegeven voor de vertrekovereenkomst. Van de parlementariërs hebben er 621 vóór gestemd en 49 tegen.

Overgangsperiode na Brexit tot eind 2020

Na de ‘feestelijkheden’ begint het volgende deel in de Brexit-saga. Namelijk de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie. In principe moet er voor het eind van dit jaar een handelsakkoord liggen, tenzij de onderhandelaars uitstel vragen.
Ondanks het officiële vertrek van de Britten verandert er voor exporteurs (infographic) vooralsnog weinig op het gebied van wet- en regelgeving. Tot het eind van 2020 geldt er een overgangsperiode, waardoor beide partijen in feite net doen alsof de Britten nog bij de unie horen. Maar intussen zullen de kampen verhitte gesprekken voeren over het handelsakkoord. Zo is vanuit Londen al gewaarschuwd dat de Britten geen ‘regelnemer’ zullen zijn. Zij willen dus nadrukkelijk de vrijheid om eigen handelsregels te hanteren. Ook wil premier Boris Johnson géén verlenging van de onderhandelingstermijn.

Douanecontroles Verenigd Koninkrijk keren terug

Intussen neemt ondernemend Nederland nog een wat afwachtende houding aan. Althans, dat was zo in het vierde kwartaal van 2019, zo blijkt uit de Brexit Barometer van de Kamer van Koophandel (KvK). De percentages ondervraagden die ‘goed’, ‘enigszins’ of ‘niet’ voorbereid zijn op de Brexit zijn min of meer gelijk aan die in het derde kwartaal. Verder gaat 38% de overgangsfase benutten om zich alsnog voor te bereiden. Over de uitkomst zijn de ondervraagden verdeeld: 37% vindt een verlenging van de onderhandelingsperiode het meest waarschijnlijk en 34% verwacht dat er eind dit jaar een deal is.
Ondanks de aanhoudende onduidelijkheid drukken de KvK en ook ondernemersorganisatie VNO-NCW ondernemers op het hart om wél stappen te nemen. De overgangsperiode loopt immers eind dit jaar af, en dus komen er weer douanecontroles aan de grenzen. VNO-NCW waarschuwt ook voor het scenario dat het Verenigd Koninkrijk gaat werken met afwijkende standaarden voor producten. Het kan ondernemers flink wat geld én moeite productie daar op aan te passen. Meer hierover vindt u in het nieuwsartikel Vragen over: voorbereiding op de Brexit.

Bijlagen bij dit bericht