Opslag persoonsgegevens in VK na harde Brexit strafbaar

Organisaties moeten zich serieus gaan voorbereiden op een harde Brexit. Dat heeft ook gevolgen voor de opslag van persoonsgegevens in Groot-Brittannië. Zonder nieuwe afspraken zou de Autoriteit Persoonsgegevens een boete uit kunnen delen.

18 januari 2019 | Door redactie

Als er inderdaad een harde Brexit komt, vervallen alle huidige afspraken over de opslag van persoonsgegevens in Groot-Brittannië. Het land heeft dan dezelfde status als een niet-EU land waar geen bijzondere afspraken mee zijn gemaakt. Opslag mag dan alleen nog als zo’n land een vergelijkbaar beschermingsniveau voor de opslag van persoonsgegevens biedt als een EU-land én als er ook aparte afspraken mee zijn gemaakt. Organisaties die bijvoorbeeld hun helpdesk in het Verenigd Koninkrijk gevestigd hebben (tool), of die er adressen of personeelsbestanden laten verwerken, mogen dat na een harde Brexit niet blijven doen. De Autoriteit Persoonsgegevens zou hier boetes voor uit kunnen delen.

Pleidooi voor overgangsperiode

Die situatie verandert pas als er aparte afspraken gemaakt zijn met Groot-Brittannië. Dat is nu bijvoorbeeld ook het geval met de Verenigde Staten en Canada. Daar gaat echter de nodige tijd overheen. Branchevereniging Nederland ICT pleit daarom voor een overgangsperiode van 15 maanden. Organisaties hebben dan de tijd om te kijken welke maatregelen het beste zijn als ze persoonsgegevens laten verwerken in het Verenigd Koninkrijk.

Bijlagen bij dit bericht