Organisatie klaarstomen voor Brexit, want 'time flies'

13 februari 2018 | Door redactie

De echtscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie komt steeds dichterbij. Hoewel de voormalige echtelieden nog een hoop te bespreken hebben, kunnen organisaties maar beter op tijd zijn met hun voorbereidingen. Ondernemersorganisaties, banken en de Rijksoverheid helpen een handje met een informatiewebsite.

Vooralsnog is het de bedoeling dat de Britten op 29 maart 2019 de EU-club verlaten. Maar voor het zover is moeten er nog flink wat afspraken gemaakt worden. Voor ondernemers is vooral van belang hoe de toekomstige relatie met de Britten eruit komt te zien. Wat worden de exporttarieven (tools), hoe zit het met werknemers en investeringen in Groot-Brittannië?

Kosten voor export kunnen flink stijgen na Brexit

Uiteindelijk moet er een soort handelsverdrag komen met het Verenigd Koninkrijk. Dat kan nog wel even duren, dus moeten er ook afspraken zijn over hoe de relatie eruitziet in de tussenliggende periode.
Komen dergelijke verdragen er niet, dan levert dat flinke kosten op voor Nederlandse ondernemers, zo heeft KPMG onlangs becijferd. Uit dat onderzoek (pdf) blijkt dat de kosten voor invoer en uitvoer jaarlijks met € 387 tot € 627 miljoen toenemen. Een zending zou tussen de € 78 en ruim € 126 meer gaan kosten. Dat heeft vooral te maken met meer douane-rompslomp. Mogelijke extra invoerheffingen (tool), BTW-kosten en eventuele extra hordes voor specifieke sectoren zijn dan nog niet eens meegerekend.

Inventariseren of Brexit organisatie raakt

Ondernemersorganisaties, drie banken en de Rijksoverheid proberen een beetje orde in de chaos te scheppen voor ondernemingen die zakendoen met de Britten. Ze hebben een speciale website opgetuigd met informatie over het verdere proces en tips voor ondernemers. Hoewel nog lang niet alles rond de Brexit uitgekristalliseerd is, raden de organisaties aan om te starten met het aanstellen van een ‘Brexit-verantwoordelijke’. En te  inventariseren wat de impact van het Britse vertrek uit de unie op de organisatie is.
De organisaties waarschuwen dat dit niet alleen rechtstreekse impact hoeft te zijn. Zo kunnen organisaties ook in de knel komen omdat hun leveranciers spullen uit Groot-Brittannië halen. Naast de nieuwe website kunnen ondernemers ook nog steeds terecht bij het Brexit-loket van de overheid.