Peiling: ondernemer heeft geen plan voor 'harde' Brexit

20 maart 2019 | Door redactie

Met de geplande Brexit-datum in zicht maakt een deel van de Nederlandse ondernemers zich kennelijk nog niet al te sappel. De Kamer van Koophandel heeft mkb'ers ondervraagd die zakendoen met de Britten, maar daarvan is nog geen 30% 'goed' voorbereid. De grootste groep is 'enigszins' voorbereid en 17% helemaal 'niet'.

Het Britse afscheid van de Europese Unie staat nog altijd op de planning voor 29 maart aanstaande. Premier May praat zich nog altijd de blaren op de tong om te voorkomen dat het een Brexit wordt zonder verdere afspraken (een ‘no deal’). Maar mocht ze er onverhoopt niet in slagen om de EU en het Britse Lagerhuis op één lijn te krijgen, dan is de ‘no deal’ het scenario dat automatisch in werking treedt. De Nederlandse overheid heeft al overgangsrecht klaarstaan dat in dat geval de fiscale schokken moet opvangen.

Extra voorraden in voorbereiding op Brexit

De overeenkomst die May eerder met de EU heeft uitonderhandeld is vorige week voor de tweede keer weggestemd door het Lagerhuis. Vervolgens heeft het Britse parlement een hele batterij stemmingen afgewerkt. Uitkomst is dat May mandaat heeft om in Brussel te vragen om uitstel van de Brexit-datum. De Europese regeringsleiders komen deze week bijeen om te praten over de mogelijkheden voor uitstel.
Hoewel de Europese politiek er een handje van heeft om op het laatste moment toch nog met een oplossing te komen, is een ‘harde’ Brexit nog steeds niet uit te sluiten. En dan is met ingang van 30 maart ‘alles’ anders voor ondernemingen die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Toch heeft een groot deel (45%) van de respondenten in de peiling van de Kamer van Koophandel geen plan klaarliggen voor een no deal-scenario. Ook heeft 24% van de ondervraagden geen idee wat zo’n scenario voor hun onderneming zou betekenen. Om hier een beeld van te krijgen raadt de overheid aan om de ‘Brexit Impact Scan’ te doen (andere voorbereidingen zijn te lezen in dit artikel). Bij de ondernemers die wél een plan hebben gemaakt, is hamsteren de meest gehoorde maatregel: 46% legt extra voorraden aan.

Britten plots uit douane-unie bij harde Brexit

In het algemeen gaat het wel steeds beter met de voorbereiding, blijkt uit het verloop van de peiling. In het derde kwartaal van 2018 had 15% van de ondervraagden zich ‘goed’ voorbereid. Dat is in het eerste kwartaal gestegen naar 28%. Het aantal ondervraagde mkb’ers dat niet is voorbereid is in die periode gedaald van 39% naar 17%.
Maar de Nederlandse overheid is dan ook volle bak in touw om de urgentie tussen de oren te krijgen bij de BV Nederland. Er draait een overheidscampagne (‘Zorg dat Brexit uw bedrijf niet in de weg zit’) en de Douane deelt informatieboekjes uit bij de ferryterminals van Hoek van Holland, Rotterdam Europoort en IJmuiden. De vraag voor ondernemers die daar met producten de oversteek maken naar het VK: ‘Are you Brexit-proof?’ Want bij een harde Brexit zitten de Britten plots niet meer in de Europese douane-unie (tool) en krijgen ondernemers dus bij de grens met de Douane te maken. Mede daarom valt het voor ondernemers die in het VK betaalde BTW nog terug willen vragen aan te raden om dat nog voor 29 maart te regelen.