Strengere Britse grenscontroles opnieuw uitgesteld

15 oktober 2021 | Door redactie

Het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van strengere controles aan de grens opnieuw deels uitgesteld. De wijzigingen draaien vooral om controles op agrarische producten. Het soepele beleid rondom de aangifte voor exporteurs eindigt wel zoals eerder aangekondigd op 1 januari 2022.

De nieuwe grenscontroles hangen vanzelfsprekend samen met de Brexit. De EU heeft de controles die voortvloeien uit het handelsakkoord met de Britten ook al sinds 1 januari 2021 opgetuigd. Het Verenigd Koninkrijk werkt met een soort ‘ingroeimodel’, waarbij de teugels geleidelijk aan strakker worden aangetrokken.

Soepel regime aangifte stopt eind 2021

Voor streng gereguleerde producten (‘controlled goods’) gelden ook aan Britse kant al sinds 1 januari 2021 invoerregels. Dit zijn onder meer visserijproducten en vuurwapens. Daarnaast zouden er aanvankelijk al vanaf april en vanaf juli strengere controles komen voor exporteurs (infographic), met meer administratie tot gevolg. Maar dat tijdpad is eerder naar achteren geschoven, waardoor de strengere controles deels vanaf 1 oktober zouden starten.
De Britse regering heeft echter toch besloten om nog te sleutelen aan het tijdpad. Daardoor heeft de agrarische sector meer tijd om zich aan te passen aan de nieuwe invoerregels. Voor andere exporteurs is er geen uitzondering: voor hen gaan de volledige grenscontroles van start. Nu geldt er namelijk nog een soepel regime voor exporteurs, waardoor zij niet direct invoeraangifte hoeven te doen. Dit soepele regime stopt wel degelijk eind dit jaar, zo heeft de Britse regering aangegeven.

Certificaten overleggen bij export

Voor de agrarische sector komt het tijdpad er zo uit te zien:

  • Vanaf 1 januari 2022: zendingen van producten als bloemen, vlees en groenten moeten vooraf worden aangemeld bij het Verenigd Koninkrijk (de ‘pre-notificatie’). Deze verplichting zou eigenlijk vanaf 1 oktober 2021 gaan gelden.
  • Vanaf 1 juli 2022: Exporteurs van bijvoorbeeld bloemen, vlees en groenten moeten vanaf deze datum gezondheidscertificaten of een zogeheten fytosanitair certificaat overleggen, afhankelijk van het product. Vanaf deze datum starten ook de fysieke controles van transporten.

Bijlagen bij dit bericht