Strengste Britse grenscontroles voorlopig van de baan

6 mei 2022 | Door redactie

De Britten stellen de invoering van de laatste uitbreiding van de grenscontroles opnieuw uit. De meest verregaande controles op onder meer vlees, fruit en bloemen zullen nu op z’n vroegst begin 2024 starten. Eerder zou dat al per 1 juli 2022 zijn.

Door de Brexit zijn er weer douanecontroles aan de grenzen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De EU heeft al sinds 2021 volledige grenscontroles ingevoerd, maar de Britten hanteren een ‘ingroeimodel’. Daarbij worden de controles in stappen uitgebreid. Sinds 1 januari 2022 zijn er bijvoorbeeld weer volledige douanecontroles en is er een eind gekomen aan het soepele regime voor invoeraangiftes dat eerder gold.

Certificaten bij export naar Verenigd Koninkrijk

De laatste stap in de uitbreiding van de controles zou eigenlijk per 1 juli 2022 gezet worden. Die stap heeft te maken met leveringen van landbouwproducten zoals vlees, groenten en bloemen. Exporteurs zouden voor deze leveringen gezondheidscertificaten of een zogeheten fytosanitair certificaat moeten overleggen, afhankelijk van het product. Deze zijn dus voorlopig van de baan. De Britse regering laat dan ook weten dat ondernemingen voorlopig kunnen stoppen met de voorbereidingen voor deze nieuwe eisen.
Zendingen van landbouwproducten moeten sinds begin dit jaar al wel vooraf worden aangemeld bij het Verenigd Koninkrijk (de ‘pre-notificatie’). Die eisen blijven wel gewoon gelden, meldt de Britse regering.

Britten willen nieuw controlesysteem aan de grens

De Britse regering heeft de laatste uitbreiding van de controles al verschillende keren uitgesteld, de laatste keer naar 1 juli 2022. Nu is besloten dat de stap in elk geval tot eind 2023 niet gezet wordt. De Britse regering wijst er daarbij op dat ondernemingen en burgers momenteel al flink last hebben van de stijgende prijzen voor voedsel en energie. De regering wil daarom nu geen ‘nieuwe administratieve drempels’ opwerpen en daarmee het risico lopen dat er verstoringen komen in havens en logistieke ketens.
De Britten willen toe naar een nieuw high-tech systeem voor douaneformaliteiten aan de grens. Waarschijnlijk komt hier in het najaar meer duidelijkheid over. Daarbij moet dus ook blijken of de eerder aangekondigde checks er nog komen of dat het controlesysteem er heel anders uit gaat zien. Meer informatie over de grenscontroles en andere ontwikkelingen vindt u op de Brexit-site van de Douane en bij het Brexit-loket.

Bijlagen bij dit bericht

De grens over
Infographic
Veranderingen door Brexit
Verdiepingsartikel