Subsidie ondernemers voor advies over gevolgen Brexit

Ondernemingen die zakendoen met de Britten vanwege de Brexit niet meer zo zien zitten, moeten misschien op zoek naar andere afzetmarkten. De kosten van het inschakelen van adviseurs hiervoor kunnen zij deels terugkrijgen via de zogeheten Brexit-vouchers.

14 november 2018 | Door redactie

Op 29 maart 2019 neemt het Verenigd Koninkrijk afscheid van de Europese Unie. Inmiddels hebben de partijen een onderhandelaarsakkoord gesloten over de scheiding, maar details zijn nog niet bekend. Bovendien moet het akkoord over de Brexit dan nog goedkeuring krijgen in de EU én in het Britse parlement.

Bijna € 4 miljoen aan subsidie beschikbaar

Al met al zijn de gevolgen van de Brexit nog lang niet uitgekristalliseerd. Maar ondernemingen die deze onzekerheid kunnen missen als kiespijn, willen misschien op zoek naar een andere markt om hun goederen heen te exporteren (tools). De overheid geeft subsidie aan ondernemers die advies inwinnen bij die zoektocht. En ook aan ondernemingen die willen laten onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun logistieke keten.
Die subsidie loopt via de ‘Brexit-vouchers’. Daarmee kunnen mkb’ers de helft van de advieskosten terugkrijgen, met een maximum van € 2.500 exclusief BTW. Ook geldt een maximum van één voucher per onderneming, groep ondernemingen of fiscale eenheid. Voor dit jaar is er bijna € 4 miljoen aan subsidie beschikbaar. En er zit nog genoeg in de pot, blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Tot nu toe is er welgeteld € 10.000 aan subsidie verstrekt. In het algemeen loopt het Nederlandse mkb nog niet erg hard met de voorbereiding, zo blijkt uit onderzoek.

Meer Brexit-hulpmiddelen van de overheid

De vouchers gelden alleen voor advies over alternatieve afzetmarkten of vragen over logistiek en vrij verkeer van werknemers. Regulier belastingadvies komt bijvoorbeeld niet voor subsidie in aanmerking. Ook aan de adviseur worden eisen gesteld. Alle voorwaarden voor de vouchers zijn te vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: rvo.nl.
Naast de Brexit-vouchers heeft de overheid bijvoorbeeld ook het digitale ‘Brexit-loket’ opgetuigd, waar ondernemers de ‘Brexit Impact Scan’ kunnen doen. Aan de hand van vragen krijgen zij dan advies op welke manier de Brexit hun bedrijfsvoering raakt.