Trendonderzoek: Brexit is een heikel punt

Bijna de helft van de salarisprofessionals die te maken heeft met buitenlandsituaties, is nog niet voorbereid op de naderende Brexit. Dat blijkt uit het jaarlijkse trendonderzoek van het NIRPA.

5 september 2019 | Door redactie

31 oktober is d-day: de Brexit wordt dan definitief, of dat nu met of zonder de zogenoemde deal is. Veel organsiaties zijn daar niet goed op voorbereid. In het jaarlijkse trendonderzoek van het Nederlands Insitituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) heeft maar liefst 45% van de salarisprofessionals die te maken hebben met buitenlandsituaties voor de loonheffingen en sociale verzekeringen, aangegeven dat hun organisatie nog geen maatregelen heeft genomen rondom de Brexit.

Geen weet van voorbereidingen

Van de 1.149 ondervraagde salarisprofessionals heeft 30% te maken met internationale werknemers: buitenlandse werknemers die in Nederland aan de slag gaan of andersom. Van de organisaties die te maken heeft met het Verenigd Koninkrijk, geeft ongeveer een kwart aan dat zij nog geen maatregelen hebben genomen ter voorbereiding op de Brexit. Daarnaast weet 18% niet of er voorbereidingen aan de gang zijn.

Complexiteit neemt toe

Hoewel veel organisaties dus nog niet actief bezig zijn met de Brexit, denkt meer dan de helft wel dat hun werkzaamheden er complexer door zullen worden. Ruim een derde van de salarisprofessionals verwacht daardoor ook een hogere werkdruk.