Vragen over: voorbereiding op de Brexit

Dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie vaarwel wil zeggen is al een tijdje duidelijk. Maar wanneer en hoe dat precies gaat gebeuren, is nog altijd in nevelen gehuld. Oorspronkelijk zouden de Britten op 29 maart 2019 afscheid nemen van de Europese club, maar dat is nu uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober. Hoewel nog altijd onzeker is hoe de scheiding er uiteindelijk uit zal zien, is het handig om snel te kunnen schakelen als er meer duidelijkheid is. Het is dus zoeken naar knelpunten binnen uw onderneming.

11 april 2019 | Door redactie

Wat is de stand van zaken?

In het akkoord dat de Britse premier May met de EU heeft gesloten zou er op de datum van de Brexit nog niet al te veel shockerends gaan gebeuren. De Britten blijven na de Brexit binnen de douane-unie (tool) en EU-inwoners in het Verenigd Koninkrijk blijven ongemoeid. Maar inmiddels heeft het Britse Lagerhuis die deal al drie keer weggestemd. Ook voor een vertrek zonder verdere afspraken (ook wel een 'no deal'-scenario genoemd) is geen meerderheid in Lagerhuis.Voor May zat er daarom niets anders op dan de EU om uitstel te vragen. Dat is inmiddels verleend. Eerst tot 12 april, maar nu tot uiterlijk 31 oktober 2019. Dat is een uiterste datum, de Britten mogen ook eerder vertrekken. Het ligt voor de hand dat May dat vertrek nog graag uiterlijk 22 mei geregeld heeft. Anders moeten de Britten meedoen aan de verkiezingen voor het Europese Parlement. Hoewel voorlopig uit beeld, is een 'no deal'-scenario nog steeds niet uitgesloten. Mede daarom heeft Nederland overgangsrecht klaarstaan om fiscale schokken op te vangen bij een chaotische Brexit. Bij een Brits vertrek zonder verdere afspraken worden er bijvoorbeeld opstoppingen in de Rotterdamse haven verwacht en ook problemen voorzien met de levering van medicijnen.

Op welke gebieden kan de Brexit impact hebben?

Het Nederlandse mkb is drukdoende met de voorbereiding op de Brexit, zo blijkt uit onderzoek. Maar juist door de grote onzekerheid over hoe het vertrek er uiteindelijk uit komt te zien, valt nog niet alles dicht te regelen. Niettemin kunnen organisaties nu al in kaart brengen waar de knelpunten zitten. Daarbij kunnen zij onder meer de volgende aandachtsgebieden nalopen:

Wat te doen?

Als de Britten toch buiten de douane-unie komen te staan, dan krijgen exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk ook te maken met grenscontroles. De vraag is dus wat dat betekent voor de logistieke keten. Exporteurs (tools) moeten bijvoorbeeld ook aangifte gaan doen, en daar hebben zij een zogeheten EORI-nummer voor nodig. De Nederlandse douane heeft voor organisaties die zich willen voorbereiden een stappenplan op zijn website gezet en een speciale toolkit (pdf) ontwikkeld. Daarnaast is het nuttig om de teksten van contracten, voorwaarden en regelingen die u gebruikt voor het werken met buitenlandse werknemers uit te pluizen. Staat daar dat ze geldig zijn ‘in het buitenland’ of alleen ‘binnen de EU’? In dat laatste geval gelden ze straks dus niet meer automatisch voor het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik hulp krijgen bij de voorbereiding?

Zeker. De overheid en belangenorganisaties hebben een hele reeks hulplijnen opgetuigd. Zo kunt u bij het speciale ‘Brexit-loket’ van de Rijksoverheid terecht voor een ‘Brexit Impact Scan’. Dat laat zien welke invloed de maatregelen hebben op de bedrijfsvoering en geeft adviezen. Organisaties die advies inwinnen kunnen de kosten daarvoor mogelijk deels terugkrijgen via de speciale Brexit-vouchers. Voor specifieke vragen over een sector staat de Nederlandse ambassade in Londen paraat.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de adviesdesk!