Vragen over: voorbereiding op de Brexit

Dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie vaarwel wil zeggen is al een tijdje duidelijk. Maar wanneer en hoe dat precies gaat gebeuren, is nog altijd in nevelen gehuld. Oorspronkelijk zouden de Britten op 29 maart 2019 afscheid nemen van de Europese club, toen werd het 31 oktober, maar inmiddels is er uitstel tot 'uiterlijk' 31 januari 2020. Hoewel nog altijd onzeker is hoe de scheiding er exact uit zal zien, is het handig om snel te kunnen schakelen als er meer duidelijkheid is. Het is dus zoeken naar knelpunten binnen uw onderneming.

21 oktober 2019 | Door redactie

Theresa May heeft drie keer geprobeerd om de 'deal' die ze met de Europese Unie had uitonderhandeld over de Brexit door het parlement te krijgen. Maar drie keer werd de stemming een nederlaag voor May. Moegestreden kondigde ze eind mei haar vertrek aan en de Conservatieve Partij koos vervolgens Boris Johnson als opvolger. De voormalige burgemeester van Londen staat niet bekend om een omzichtige of genuanceerde aanpak. Maar ondanks dat hij aan iedereen vertelde dat de Britten op 31 oktober 'hoe dan ook' zouden vertrekken uit de EU loopt het toch allemaal ietsje anders.
Inmiddels zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, en die zijn ook goedgekeurd door het Lagerhuis. Maar de Britse parlementariërs vonden dat Johnson te snel goedkeuring wilde voor de bijbehorende wetgeving. En dus dwongen ze de premier om uitstel voor de Brexit te vragen bij de EU. De lidstaten hebben de Britten nu tot en met 31 januari 2020 de tijd gegeven. Nu komen er ook nog verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, en tot die tijd gebeurt er in het parlement niets met de nieuwe afspraken. Op zich is een zogeheten 'no deal-Brexit' dus nog altijd niet uitgesloten. Mede daarom heeft Nederland overgangsrecht klaarstaan om fiscale schokken op te vangen bij een chaotische Brexit. Bij een Brits vertrek zonder verdere afspraken worden er bijvoorbeeld opstoppingen in de Rotterdamse haven verwacht en ook problemen voorzien met de levering van medicijnen.

Op welke gebieden kan de Brexit impact hebben?

Het Nederlandse mkb is drukdoende met de voorbereiding op de Brexit, zo blijkt uit onderzoek. Maar juist door de grote onzekerheid over hoe het vertrek er uiteindelijk uit komt te zien, valt nog niet alles dicht te regelen. Niettemin kunnen organisaties en ondernemingen in kaart brengen waar de knelpunten zitten. Daarbij kunnen zij onder meer de volgende aandachtsgebieden nalopen:

Wat te doen?

Volgens de oorspronkelijke afspraken zouden de Britten nog twee jaar in de douane-unie met de EU blijven. Maar mocht dat plan sneuvelen en de Britten komen buiten de douane-unie te staan, dan krijgen exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk ook te maken met grenscontroles. De vraag is dus wat dat betekent voor de logistieke keten. Exporteurs moeten bijvoorbeeld ook aangifte gaan doen, en daar hebben zij een zogeheten EORI-nummer voor nodig. De Nederlandse douane heeft voor organisaties die zich willen voorbereiden een stappenplan op zijn website gezet en een speciale toolkit (pdf) ontwikkeld. Daarnaast is het nuttig om de teksten van contracten, voorwaarden en regelingen die u gebruikt voor het werken met buitenlandse werknemers uit te pluizen. Staat daar dat ze geldig zijn ‘in het buitenland’ of alleen ‘binnen de EU’? In dat laatste geval gelden ze straks dus niet meer automatisch voor het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik hulp krijgen bij de voorbereiding?

Zeker. De overheid en belangenorganisaties hebben een hele reeks hulplijnen opgetuigd. Zo kunt u bij het speciale ‘Brexit-loket’ van de Rijksoverheid terecht voor een ‘Brexit Impact Scan’. Dat laat zien welke invloed de maatregelen hebben op de bedrijfsvoering en geeft adviezen. Ook is er een site (checkjebrexit.nl) waar ondernemers virtueel goederen of diensten kunnen transporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen ondernemers checken of alles op orde is of dat er nog gaten in de voorbereiding zitten. Organisaties die advies inwinnen kunnen de kosten daarvoor mogelijk deels terugkrijgen via de speciale Brexit-vouchers. Voor specifieke vragen over een sector staat de Nederlandse ambassade in Londen paraat.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de adviesdesk!

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten