Vragen over: voorbereiding op de Brexit

De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk hebben aan in elk geval op één vlak een eind gemaakt aan onduidelijkheid: de Brexit komt er. Nu premier Boris Johnson af is van een dwarsbomend parlement, kunnen de Britten op 31 januari 2020 afscheid nemen van de Europese club. Tegelijkertijd blijft op andere vlakken de onzekerheid bestaan. Want: hoe gaat de toekomstige handelsrelatie tussen eruit zien? Voorbereiding blijft dus nodig.

16 december 2019 | Door redactie

Johnson heeft de Brexit-moeheid bij de Britten weten te verzilveren. Met de slogan 'Get Brexit done' heeft hij de felbegeerde meerderheid in het Britse Lagerhuis binnen. Dat betekent dat Johnson ook de nieuwe deal die hij in oktober heeft gesloten met de Europese Unie soepeltjes door het parlement moet kunnen loodsen. Ook het Europees Parlement moet daarna nog instemmen met de overeenkomst. Maar als alles loopt zoals verwacht, zijn de Britten op 31 januari 2020 daadwerkelijk formeel vertrokken uit de EU. 

What's next?

De EU en de Britten gaan na de Brexit in gesprek over de toekomstige handelsrelatie. In eerste instantie geldt er een overgangsperiode, dus op 1 februari 2020 verandert er eigenlijk nog weinig. Deze overgangsperiode duurt tot eind 2020, maar kan nog met twee jaar verlengd worden. De eerstvolgende belangrijke datum daarbij is 1 juli 2020. Dan moeten de partijen besluiten of er genoeg schot in de zaak zit om het nieuwe handelsakkoord al per 2021 te laten ingaan. Zo niet, dan moet er dus een verlenging komen van de transitieperiode. Johnson ziet zo'n verlenging helemaal niet zitten, zo vertelt hij overal. Maar experts vinden één jaar voor het uitonderhandelen van zo'n ingewikkeld akkoord op zijn zachtst gezegd nogal krap. Stel dat er geen uitstel komt maar ook geen akkoord, dan ligt alsnog het chaotische 'no deal-scenario' op de loer. Ook als het niet zo ver komt, zullen het pittige onderhandelingen zijn. Belangrijke vraag daarbij is bijvoorbeeld hoeveel EU-regels de Britten moeten volgen.

Op welke gebieden kan de Brexit impact hebben?

Voor een deel hangt dat er nog vanaf hoe de toekomstige handelsrelatie eruit komt te zien. Niettemin kunnen organisaties en ondernemingen in kaart brengen waar de knelpunten zitten. Daarbij kunnen zij onder meer de volgende aandachtsgebieden nalopen:

Wat te doen?

Als de overgangsperiode afloopt, krijgen ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk te maken met grenscontroles. Het Europese vrije verkeer van personen en goederen is dan namelijk niet meer van toepassing. De vraag is dus wat dat betekent voor de logistieke keten. Exporteurs moeten bijvoorbeeld ook aangifte gaan doen, en daar hebben zij een zogeheten EORI-nummer voor nodig. De Nederlandse douane heeft voor organisaties die zich willen voorbereiden een stappenplan op zijn website gezet en een speciale toolkit (pdf) ontwikkeld.
Daarnaast is het nuttig om de teksten van contracten, voorwaarden en regelingen die u gebruikt voor het werken met buitenlandse werknemers uit te pluizen. Staat daar dat ze geldig zijn ‘in het buitenland’ of alleen ‘binnen de EU’? In dat laatste geval gelden ze straks dus niet meer automatisch voor het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik hulp krijgen bij de voorbereiding?

Zeker. De overheid en belangenorganisaties hebben een hele reeks hulplijnen opgetuigd. Zo kunt u bij het speciale ‘Brexit-loket’ van de Rijksoverheid terecht voor een ‘Brexit Impact Scan’. Dat laat zien welke invloed de maatregelen hebben op de bedrijfsvoering en geeft adviezen. Ook is er een site (checkjebrexit.nl) waar ondernemers virtueel goederen of diensten kunnen transporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen ondernemers checken of alles op orde is of dat er nog gaten in de voorbereiding zitten. Organisaties die advies inwinnen kunnen de kosten daarvoor mogelijk deels terugkrijgen via de speciale Brexit-vouchers. Voor specifieke vragen over een sector staat de Nederlandse ambassade in Londen paraat.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de adviesdesk!

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten