Vragen over: voorbereiding op de Brexit

Het heeft 'even' geduurd, maar de Brexit is achter de rug. Dat wil zeggen: de Britten zijn officieel geen lid meer van de Europese club. Maar dat was eigenlijk een 'minor issue' vergeleken met de ingewikkelde klus die volgt: voor eind 2020 moet er een akkoord zijn over de toekomstige handelsrelatie tussen de Britten en de Europese Unie. Voorbereiding blijft dus hard nodig voor het bedrijfsleven.

3 juli 2020 | Door redactie

Het Britse vertrek zat er al een tijdje aan te komen. Maar door allerlei politiek geharrewar leek uitstel en zelfs afstel van de Brexit ineens weer een optie. Op 31 januari 2020 is in elk geval aan die onzekerheid een einde gekomen: de Brexit is een feit. Een historisch moment, want nog nooit eerder heeft een land de EU weer verláten.

What's next?

Hoe historisch ook, voorlopig verandert er voor ondernemingen die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk nog weinig. De afspraak is dat in elk geval tot eind dit jaar de Europese wetten en regels blijven gelden voor de Britten. Vooralsnog blijven dus bijvoorbeeld de douaneprocedures hetzelfde en gelden dezelfde regels voor buitenlandse werknemers. Nu moeten de EU en de Britten een akkoord gaan sluiten over de toekomstige handelsrelatie. Daarbij zal de EU uiteraard het liefst zien dat de Britten dicht bij de Europese regels blijven. Terwijl de Britten nu ze eindelijk van het Europese 'juk' verlost zijn juist willen afwijken. De Britten konden tot 1 juli 2020 een verlenging vragen van de overgangsperiode, maar dat is dus niet gebeurd. Dat betekent dat haast geboden is voor de onderhandelaars. Komt er geen akkoord, dan ligt alsnog het chaotische 'no deal-scenario' op de loer.

Op welke gebieden kan de Brexit impact hebben?

Voor een deel hangt dat er nog vanaf hoe de toekomstige handelsrelatie eruit komt te zien. Niettemin kunnen organisaties en ondernemingen in kaart brengen waar de knelpunten zitten. Daarbij kunnen zij onder meer de volgende aandachtsgebieden nalopen:

Wat te doen?

Als de overgangsperiode afloopt, krijgen ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk te maken met grenscontroles. Het Europese vrije verkeer van personen en goederen is dan namelijk niet meer van toepassing. Wel is er een soort 'ingroeimodel', waardoor er nog niet meteen vanaf 1 januari 2021 fysieke controles zijn van alle producten die naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Niettemin zullen exporteurs direct vanaf 1 januari aan andere formaliteiten moeten gaan voldoen.
De vraag is wat dit alles betekent voor de logistieke keten. Exporteurs moeten bijvoorbeeld ook aangifte gaan doen, en daar hebben zij een zogeheten EORI-nummer voor nodig. De Nederlandse douane heeft voor organisaties die zich willen voorbereiden een stappenplan op zijn website gezet en een speciale toolkit (pdf) ontwikkeld.
Daarnaast is het nuttig om de teksten van contracten, voorwaarden en regelingen die u gebruikt voor het werken met buitenlandse werknemers uit te pluizen. Staat daar dat ze geldig zijn ‘in het buitenland’ of alleen ‘binnen de EU’? In dat laatste geval gelden ze straks dus niet meer automatisch voor het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik hulp krijgen bij de voorbereiding?

Zeker. De overheid en belangenorganisaties hebben een hele reeks hulplijnen opgetuigd. Zo kunt u bij het speciale ‘Brexit-loket’ van de Rijksoverheid terecht voor een ‘Brexit Impact Scan’. Dat laat zien welke invloed de maatregelen hebben op de bedrijfsvoering en geeft adviezen. Ook is er een site (checkjebrexit.nl) waar ondernemers virtueel goederen of diensten kunnen transporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen ondernemers checken of alles op orde is of dat er nog gaten in de voorbereiding zitten. Organisaties die advies inwinnen kunnen de kosten daarvoor mogelijk deels terugkrijgen via de speciale Brexit-vouchers. Voor specifieke vragen over een sector staat de Nederlandse ambassade in Londen paraat.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de adviesdesk!

Bijlagen bij dit bericht

Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
E-learning | VideoCollege 12 minuten