Stap voor stap beginnen met internationaal ondernemen
Een succesvolle uitbreiding of export naar andere landen kan je onderneming flink wat extra omzet opleveren. Maar als je een stap over de grens waagt, krijg je ook met een hoop vraagstukken te maken. Deze toolbox loodst je langs alle kwesties van het internationaal ondernemen.
-
1
Download de interactieve inhoudsopgave
Stap voor stap beginnen met internationaal ondernemen
Weet waar je op moet letten als je onderneming de grens over gaat
Een onderneming die de grens over wil moet nadenken over de communicatie, de financiële haalbaarheid en de kwaliteitsborging. Ook zijn er talloze fiscale aspecten, met name bij de BTW, die zich voordoen bij internationaal ondernemen. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid verschillende fondsen klaarstaan voor mkb’ers met internationale ambities. Hieronder vind je handige tools en de belangrijkste informatie die je van dienst kunnen zijn bij het internationaal ondernemen.
Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: je kunt items afvinken als je wilt bijhouden welke onderdelen je hebt afgerond. -
2
De algemene aspecten van internationaal ondernemen
De grens over
Infographic Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 17-01-2025
Je bent eruit: je neemt de stap naar het buitenland. Misschien is de Nederlandse markt te klein, of is er juist in andere landen veel meer behoefte aan jouw product. Bij deze stap is een gedegen exportplan essentieel. En misschien kun je ook nog wel een duwtje in de rug krijgen van de overheid.
Een onderneming in het buitenland starten
Tool Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 09-10-2024
Gebruik bij het starten van een onderneming in het buitenland deze checklist, zodat u de voornaamste aandachtspunten kent.
Aandachtspunten bij internationaal ondernemen
Verdiepingsartikel Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 10-11-2023
Misschien ziet u juist in deze roerige tijden kansen om uw ondernemingsactiviteiten over de grens uit te breiden. De eerste stap is dan helder formuleren wat u precies wilt bereiken in het buitenland én op welke manier u al die plannen denkt te kunnen realiseren. Dit dwingt u om goed na te denken over uw ambities en de uitvoerbaarheid en de haalbaarheid daarvan.
-
3
De financiële aspecten van internationaal ondernemen
Regelingen voor internationale investeringen
Verdiepingsartikel Investeren Publicatiedatum: 24-01-2025
Ondernemers die willen investeren in het buitenland kunnen sinds 1 oktober 2021 terecht bij Invest International. Deze organisatie heeft het beheer van enkele regelingen overgenomen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Verdiep je eens in deze regelingen als je wilt investeren in het buitenland.
Moeten we ons jaarverslag vertalen voor buitenlandse partijen?
Vraag & Antwoord Jaarverslag en jaarrekening Publicatiedatum: 26-03-2021
Onze onderneming doet in toenemende mate zaken met buitenlandse partijen. Heeft het zin ons Nederlandse jaarverslag te (laten) vertalen?
Valutarisico’s
Infographic Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 17-01-2025
Als je zakendoet in landen met een andere munteenheid dan de euro, loop je een valutarisico. Een valutakoers die 5% of 10% in waarde stijgt of daalt kan funest zijn voor de winstmarge. Tegen een dreigend valutarisico kun je jezelf op drie manieren indekken. Deze drie manieren zie je in deze infographic.
-
4
De algemene fiscale aspecten van internationaal ondernemen
Fiscale regels bij ondernemen in het buitenland
Verdiepingsartikel Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 10-12-2024
Als u plannen heeft om in het buitenland handel te gaan drijven zult u ook moeten nadenken over in welke vorm u dit gaat doen. Wordt het een vaste inrichting of gaat u toch een buitenlandse rechtspersoon oprichten? Beide opties hebben voor- en nadelen. Waar moet u onder andere op letten om tot de voor u (fiscaal) beste keuze te komen?
Dubbele belastingen bij internationaal zakendoen
Verdiepingsartikel Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 15-03-2022
Misschien bent u van plan om een deel van uw ondernemingsactiviteiten onder te brengen in het buitenland. Belangrijk is dan om dan even stil te staan bij de fiscale aspecten hiervan. Grensoverschrijdende activiteiten kunnen namelijk eenvoudig leiden tot dubbele belastingheffing over het inkomen dat is behaald in het buitenland. Maar gelukkig zijn daar in de meeste gevallen afspraken over gemaakt.
Hoe wordt de vestigingsplaats van een bv bepaald?
Vraag & Antwoord Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 27-09-2022
Een groot deel van de productie-activiteiten van onze bv vindt in België plaats, maar we sturen deze fabriek aan vanuit Nederland. Hoe bepalen we fiscaal gezien onze vestigingsplaats?
-
5
De BTW-aspecten van internationaal ondernemen
De BTW bij export naar andere EU-landen en daarbuiten
Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 12-02-2025
Als je internationaal gaat ondernemen, ontkom je niet aan de specifieke regels voor de BTW. In je exportplan moet je dus ook opnemen hoe het zit met de BTW bij export naar andere EU-landen en daarbuiten, en welke documenten je dan allemaal nodig hebt.
Hoe werkt factureren van internationale levering of dienst?
Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 08-02-2024
Als BTW-ondernemer zult u ook wel eens over de grens ondernemen. Maar hoe zit het dan met de factureringsregels bij zo’n grensoverschrijdende levering of dienst? Moet u zich aan de regels van het land waar de factuur naartoe gaat houden of gewoon aan die van ons eigen kikkerlandje?
Let op de fiscale regels bij e-commerce
Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 04-02-2025
Misschien ben je door de crises van de afgelopen jaren meer online handel gaan drijven of overweeg je dat (nog meer) te gaan doen. Tussen jouw klanten zitten er waarschijnlijk ook mensen uit het buitenland. Voor het aanbieden van goederen en diensten via een webwinkel of platform in andere landen gelden er specifieke BTW-regels, zoals de regeling voor afstandsverkopen en het uitgebreide éénloketsysteem.
Buiten de EU aan de gang zonder BTW
Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 19-10-2022
Op goederen die de EU verlaten wordt geen BTW geheven. Als u dus goederen uitvoert of opslaat in een douane-entrepot kunt u het nultarief toepassen. Daarbij maakt het niet uit of degene aan wie u levert een particulier of een ondernemer is. Maar om het nultarief te mogen toepassen moet u de uitvoer wel kunnen aantonen aan de hand van boeken en bescheiden.
Wat is de BTW-entrepotregeling?
Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 24-02-2025
Onze onderneming gaat binnenkort handelen in bulkgoederen. Nu lazen we iets over de niet-plaatsgebonden BTW-entrepotregeling. Wat houdt die in?
De werking van de invoerregeling (IOSS) voor de BTW
Verdiepingsartikel Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 08-10-2024
Voert u goederen van buiten de EU in en gaan deze goederen naar klanten die geen BTW-aangifte doen, bijvoorbeeld u voert spullen uit China in die u verkoopt aan Franse consumenten. U moet dan de BTW in Frankrijk voldoen. Dit kan eenvoudiger door gebruik te maken van de invoerregeling, ook wel IOSS genoemd. Hoe werkt dit precies?
Hoe bereken ik BTW bij verkoop aan een afnemer binnen de EU?
Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 05-12-2024
Hoe moet ik de BTW berekenen als ik iets verkoop aan een buitenlandse afnemer binnen de EU?
Hoe vraag ik buitenlandse BTW binnen en buiten de EU terug?
Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 25-11-2024
Hoe vraag ik buitenlandse BTW binnen de EU terug? En hoe werkt dat bij buitenlandse BTW buiten de EU?
Wat is een artikel 23-vergunning?
Vraag & Antwoord Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 09-09-2024
Wanneer kan ik in aanmerking komen voor een artikel 23-vergunning voor de BTW en wat is dan het voordeel?
Veranderingen voor de KOR per 1 januari 2025
Nieuws Aangifte BTW Publicatiedatum: 09-09-2024
Een aantal regels voor de kleineondernemersregeling (KOR) in de BTW gaat per 1 januari 2025 veranderen. Daarnaast kunnen BTW-ondernemers ook de KOR gaan aanvragen in andere EU-landen per die datum, de zogenoemde EU-KOR.
-
6
De salarisaspecten van internationaal ondernemen
Belastingregels rond werknemers in internationale situaties
Verdiepingsartikel Internationaal ondernemen Publicatiedatum: 24-01-2025
Als je te maken krijgt met werknemers die in Nederland wonen maar in een ander land werken, komt er aardig wat op je af. Want welk land is in zo’n situatie bijvoorbeeld heffingsbevoegd voor de loonbelasting? Hierbij zijn er verschillende internationale regelingen waarmee je te maken kunt hebben. Zorg dat je weet voor welk loon jouw onderneming inhoudingsplichtig is!
De werkkostenregeling in internationale situaties
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 03-01-2023
In de huidige tijd van vervaagde grenzen is de kans groot dat ook uw onderneming voor werknemers (weleens) met internationale situaties te maken krijgt. Hoe pakt grensoverschrijdend werken precies uit voor de werkkostenregeling (WKR) en met welke gevolgen moet u in zo’n geval rekening houden bij afrekening over de vrije ruimte?
Geldt het minimumloon ook voor werknemers in het buitenland?
Vraag & Antwoord Minimumloon Publicatiedatum: 16-01-2024
Onze organisatie heeft ook werknemers in het buitenland. Geldt het Nederlandse minimumloon ook voor hen? Maakt het daarbij nog uit in welk land ze werken, en wat daar de arbeidsvoorwaarden zijn? En wat als buitenlandse werknemers in Nederland komen werken?
-
7
De HR-aspecten van internationaal ondernemen
Waarom een rechtskeuze maken in arbeidsovereenkomsten?
Vraag & Antwoord Buitenlandse werknemers Publicatiedatum: 28-11-2023
We vragen ons af waarom in arbeidsovereenkomsten vaak een bepaling staat waarin een rechtskeuze voor Nederlands recht staat. Vallen werknemers niet automatisch onder Nederlands arbeidsrecht als ze in Nederland werken?
Reorganiseren in buitenlandse vestigingen
Verdiepingsartikel Reorganisatie Publicatiedatum: 07-01-2021
Voor sommige organisaties zal vanwege de economische situatie een reorganisatie met ontslag voor werknemers noodzakelijk zijn om niet failliet te gaan. Om bedrijfseconomisch ontslag via UWV succesvol door te voeren, moet u rekening houden met wettelijke verplichtingen en de regels uit de Ontslagregeling en de Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen. Voor organisaties die ook in het buitenland zijn gevestigd, gelden aanvullende aandachtspunten.
Is er extra aansprakelijkheidsrisico bij buitenlands werk?
Vraag & Antwoord Inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid Publicatiedatum: 22-01-2024
Met welke aandachtspunten zoals inlenersaansprakelijkheid krijgen we te maken als we in internationaal verband werk aannemen of personeel in- of uitlenen?
Hoe beschermen we werknemers die naar het buitenland reizen?
Vraag & Antwoord Preventie Publicatiedatum: 24-11-2022
Bij onze organisatie komt het vaak voor dat wernemers voor het werk naar het buitenland moeten reizen. Welke maatregelen moeten we nemen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te waarborgen?
Thuiswerken vanuit het buitenland: mag dat?
Verdiepingsartikel Buitenlandse werknemers Publicatiedatum: 24-06-2024
Hybride werken is inmiddels niet meer weg te denken uit de samenleving. Daarmee is het vertrouwen gegroeid dat fysieke aanwezigheid van de werknemer op de werkvloer geen absolute must meer is. Hiermee komen voor werknemers nieuwe mogelijkheden om de hoek kijken: werken op afstand vanuit het buitenland. Als uw organisatie voor zo’n avontuur openstaat, waar moet u dan rekening mee houden?
-
8
Meer informatie
BTW en buitenland
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
De BTW is de meest ingewikkelde belastingsoort in Nederland. Als uw organisatie veel zaken doet over de grens, zijn er nog meer BTW-regels die u moet kennen. Het maakt bijvoorbeeld verschil of een buitenlandse transactie plaatsvindt met EU-landen of met landen die niet bij de EU zijn aangesloten. Ook is er een verschil tussen het leveren of kopen van goederen of het verrichten van diensten. Tijdens de training BTW en buitenland hoort u hier alles over. Natuurlijk komen ook de nieuwe BTW regels aan bod ten aanzien van leveringen via internet. Kortom, zorg dat u de regels kent en voorkom daarmee fouten in de BTW-aangifte!
De BTW Code Internationaal
Boek Over BTW bij zakendoen over de grens
Veel Nederlandse ondernemers leveren goederen of verrichten diensten aan afnemers in het buitenland. De BTW-regelgeving bij deze internationale handel is ingewikkeld. Binnen de EU gelden Europese BTW-regels, maar elke EU-lidstaat heeft weer bepaalde vrijheden met betrekking tot vrijstellingen, BTW-tarieven, factuurvereisten en verslaglegging. En buiten de EU is het zelfs nog lastiger om vast te stellen welke BTW-regels er gelden. Fiscalist Carola van Vilsteren kent als BTW-adviseur en docent de internationale BTW-problematiek als geen ander en weet precies waar ondernemers en hun adviseurs in de BTW-praktijk mee worstelen.