De HIR moet u echt gebruiken

16 maart 2015 | Door redactie

Uit een recente uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant blijkt dat u de boekwinst, die u in een herinvesteringsreserve (HIR) onderbrengt, ook echt moet herinvesteren. U mag dit geld niet uitgeven aan wat anders en vervolgens met ander geld alsnog een herinvestering doen.

In deze zaak had een bv in 2007 een landgoed verkocht en daarbij een boekwinst gerealiseerd. Met dit bedrag vormde de onderneming een HIR. Bovendien keerde de bv in 2008 een flink bedrag aan dividend uit aan zijn twee directeur grootaandeelhouders (dga’s), waardoor de financiële reserves van de bv bijna leeg waren. Later dat jaar verkochten de dga’s hun aandelen aan een andere onderneming, waarbij ze vermeldden dat er nog een niet-gerealiseerde HIR op de balans stond met de bijbehorende belastingclaim. Toen de bv vervolgens de aangifte vennootschapsbelasting deed over 2008, is niet over de HIR gesproken. De inspecteur corrigeerde de aanslag en voegde de HIR bij de belastbare winst. De bv stapte hierop naar de rechter.

De financiële middelen waren op

De bv stelde dat ze wel degelijk het voornemen tot herinvesteren had en de herinvestering zelfs had gerealiseerd. Later in 2008 had de bv namelijk twee bedrijfspanden gekocht. Hiervoor had de bv echter een hypotheek afgesloten, met de twee voormalige dga’s als hypotheekverstrekker. Toch vond de rechter dat er geen sprake was van een gerealiseerde HIR. Bij de verkoop van de bv was de boekwinst feitelijk uitgekeerd, waardoor de bv geen financiële middelen meer had om tot een herinvestering over te gaan. Dat de latere aankoop van het onroerend goed met een hypotheek gefinancierd werd door de twee dga’s, maakte hierbij niet uit want er was sprake van een nieuwe financieringsbron. Als u een herinvesteringsreserve vormt, moet u er dus goed op letten dat u dit bedrag ook daadwerkelijk herinvesteert. U mag niet herinvesteren met nieuw geld. In de praktijk betekent dit dat u na de verkoop van de bezitting een herinvesteringsvoornemen moet hebben. In deze zaak was hier geen sprake van. De navordering bleef dus overeind. 

Dringende vragen over de HIR?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de HIR, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!