Energie-investeringsaftrek teruggeschroefd naar 45%

19 juni 2018 | Door redactie

Het aftrekpercentage voor de energie-investeringsaftrek (EIA) gaat in 2019 omlaag naar 45%. Dat is flink minder dan de 54,5% van dit jaar, maar volgens het kabinet is het percentage nog steeds hoog genoeg om ondernemers te prikkelen om energie te besparen.

De EIA (tool) moet ondernemingen stimuleren om te investeren in duurzame energie. Als zij energiezuinige spullen aanschaffen die voorkomen op de Energielijst (pdf), kunnen zij een deel van de aanschafkosten aftrekken van de winst. Ook moet het bedrijfsmiddel minstens € 2.500 kosten. Onder die grens geldt de aftrek niet.

Percentage aftrek blijkt niet doorslaggevend

Dit jaar kunnen ondernemingen dus 54,5% van de aanschafkosten aftrekken, en dat gaat in 2019 naar 45%. Die verlaging moet terugkomen in het Belastingplan 2019, schrijft minister Wiebes van Economische Zaken in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Het is dus voordeliger om investeringen nog dit jaar te doen.
Uit een evaluatie van de EIA blijkt dat het precieze aftrekpercentage niet al te veel verschil maakt om ondernemers over de streep te trekken. De onderzoekers stellen dat de fikse stijging van het percentage van 41,5% in 2015 naar 58% in 2016 niet geleid tot veel meer duurzame investeringen. Het percentage van 45% dat het kabinet voorstelt voor 2019 noemen de onderzoekers echter niet. Minister Wiebes schrijft aan de Kamer dat het fiscale voordeel zo weliswaar kleiner wordt, maar dat het percentage nog steeds hoog genoeg is om ondernemers te prikkelen. 

Terugdringen van het aantal ‘meelifters’

De evaluatie laat ook zien dat er nog altijd een groep zogenoemde free riders is bij de EIA. Ofwel: ondernemers die de investering ook zonder de EIA wel hadden gedaan, maar nu mooi een overheidscentje meepakken. De onderzoekers schatten het gedeelte free riders op zo’n 50%. Dat is vergelijkbaar met de evaluaties van voorgaande jaren. Het kabinet gaat onderzoeken of het aantal free riders kan worden teruggedrongen, aldus Wiebes.
De free riders komen ook terug in de evaluatie van de andere duurzame stimuleringsregelingen, MIA en Vamil. Daarmee kunnen ondernemers kosten in aftrek brengen voor bedrijfsmiddelen op de Milieulijst (pdf). Ook bij deze regelingen wil het kabinet het effect van free riders zo klein mogelijk houden, staat in een andere brief aan de Tweede Kamer.

Bijlagen bij dit bericht

Investeren en innoveren
E-learning | VideoCollege 16 minuten